Srušen tender od 4,8 miliona eura: Poništena odluka o led svjetiljkama

Nevladina organizacija MANS je u aprilu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijela krivičnu prijavu protiv direktora preduzeća Komunalne usluge Radoice Popovića, zbog sumnje da je 'namjestio' pomenuti tender
194 pregleda 0 komentar(a)
Led svjetiljke, Foto: Luka Zeković
Led svjetiljke, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.09.2017. 19:38h

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki usvojila je žalbu firmi “U Light Kft i La Collina doo” na tendersku dokumentaciju preduzeća “Komunalne usluge” za nabavku i ugradnju LED svjetiljki u glavnom gradu, Tuzima i Golubovcima.

Time je poništena odluka preduzeća “Komunalne usluge” od 16. marta da posao dobije kompanija “Nova energija” iz Nikšića, koja je dostavila zajedničku ponudu od 4,8 miliona eura. Zajednička ponuda firmi “U Light Kft i La Collina doo” je tada odbijena kao neispravna.

Tender, procijenjen na 6.750.000 eura, je raspisan 16. decembra prošle godine.

Komisija je obavezala “Komunalne usluge” da firmi “U Light Kft “ iz Budimpešte nadoknadi sredstva na ime uplaćene naknade za vođenje postupka u iznosu od 8.000 eura i troškove postupka na ime sastavljanja žalbe u iznosu od 5.400 eura u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti ovog rješenja.

Firme “U Light Kft i La Collina doo” su protiv rješenja preduzeća “Komunalne usluge” o izboru najpovoljnijeg ponuđača na tenderu državnoj komisiji izjavile žalbu 29. marta. U žalbi, između ostalog, navode da je to rješenje nezakonito, jer ne sadrži činjenice i dokaze od značaja za ocjenu ispravnosti svih podnesenih ponuda i materijalne propise u odnosu na koje je cijenjena ispravnost istih.

Rješenje, kako se navodi u žalbi, ne sadrži ni razloge zbog kojih naručilac nije razmatrao i cijenio sve primjedbe koje su njegovi i predstavnici ostalih ponuđača istakli prilikom javnog otvaranja ponuda.

Nevladina organizacija MANS je u aprilu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijela krivičnu prijavu protiv direktora preduzeća Komunalne usluge Radoice Popovića, zbog sumnje da je 'namjestio' pomenuti tender.

Iz MANS-a je tada saopšteno da se Popović sumnjiči da je tenderskom dokumentacijom kreirao uslove koje je mogao zadovoljiti samo ograničeni broj ponuđača.

"Popović je tenderom tražio da kompanije dostave ponude isključivo za tzv. LED sijalice, zbog uštede električne energije, a da se nisu razmatrale druge mogućnosti za uštede, niti su ponuđači mogli dostaviti ponude koje ne uključuju nabavku LED sijalica. Pored toga, tenderskom dokumentacijom se još i više favoriziju određeni dobavljači, pa se precizira obavezna boja i materijal od kojih su izrađeni pojedini djelovi svjetiljki, čime se favorizuju jedni, a isključuju drugi ponuđači", saopšteno je tada iz MANS -a.

Iz te NVO su dodali da je na taj način prekršen Zakon o javnim nabavkama, koji propisuje da naručilac ne smije ograničiti ili spriječiti konkurenciju među ponuđačima, a posebno ne može da onemogući bilo kojeg ponuđača da učestvuje u postupku javne nabavke korišćenjem diskriminatorskih uslova i kriterijuma.

"Ponudu od 4,8 miliona eura koja je i prihvaćena je dostavio konzorcijum "Nova energija", kojeg čine firme "Javna razsvetava" iz Ljubljane i nikšićki "Ramel". Tender...je predvidio da se prvo ukloni 10.750 postojećih svjetiljki na javnoj rasvjeti u prigradskim i ruralnim područjima Podgorice, a zatim ugradi isti broj LED svjetiljki", kazali su tada iz MANS -a.

Istakli su da je zanimljivo da je zamjena svjetiljki predviđena čak i u onim područjima u kojima javna rasvjeta uopšte ne postoji, što su "utvrdili obilazeći brojne lokacije u ruralnim područjima Podgorice koja su obuhvaćena tenderom".

Popović je odbacio navode MANS-a o sumnjivom tenderu, tvrdeći da ta NVO ne razumije proceduru i optužujući ih da pripadaju “jakom lobiju prevaranata”. On je optužio MANS da falsifikuje činjenice i objavljene fotografije djelova ulica ili naselja na kojima nema javne rasvjete.

Prigovor su tada imali i predstavnici kompanije “Lumenia” doo iz Slovenije, koji su, kako su “Vijesti” pisale, tvrdili da su nezakonito spriječeni da učestvuju na tenderu. Iz te kompanije su naveli da je naručilac nabavke prekršio odredbu Zakona o javnim nabavkama (ZJN) i uskratio im njihova zakonska prava, jer je morao da izmijeni tendersku dokumentaciju i prolongira rok otvaranja ponuda, nakon podnijete žalbe, minimum osam dana.

Predstavniku “Lumenie” nije dozvoljeno, kako su tvrdili Slovenci, da učestvuje na otvaranju ponuda, jer je navodno zakasnio. Predsjednik Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Dragutin Đeković, kazao je tada “Vijestima” da je kompanija “Lumenia” ponudu predala nakon isteka preciziranog roka za predaju, te da ponuda nije ni otvarana, niti razmatrana.

Bonus video: