Pokrenuta donatorska akcija "za krov psihijatrije" u Podgorici

"Nužni smještaj koji se planira za hospitalni tretman u periodu do otvaranja nove klinike, a koju treba da koriste pacijenti sa mentalnim oboljenjima kao i zaposlenici je Stara medicinska škola koja je dotrajala montažna zgrada, neuslovna za boravak i bez udobnosti za pacijente, sa starom i dotrajalom bravarijom i koja neadekvatno štiti unutašnje prostorije..."

10143 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Specijalista medicinske psihologije sa Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore Nevenka Pavličić apelovala je na građane, građevinske kompanije i ostala preduzeča da se uključe u akciju za "Krov psihijatrije.

"Klinika za psihijatriju KCCG je zatvorena, nakon više od 60 godina koliko je služila građanima Crne Gore za liječenje od mentalnih poremećaja. Već tri i po mjeseca, od 26.09.2022 god, pacijenti kojima je neophodan hospitalni psihijatrsijski tretman bivaju slati na liječenje u SPB Dobrota i Psihijatrsijsko odjeljenje OB Nikšić", navela je Pavličić.

Zaposleni koji su radili na Klinici za psihijatriju, njih 46, kako je navela su raspoređeni u dodatne ambulante ili po drugim odjeljenjima.

"Nužni smještaj koji se planira za hospitalni tretman u periodu do otvaranja nove klinike, a koju treba da koriste pacijenti sa mentalnim oboljenjima kao i zaposlenici je Stara medicinska škola koja je dotrajala montažna zgrada, neuslovna za boravak i bez udobnosti za pacijente, sa starom i dotrajalom bravarijom i koja neadekvatno štiti unutašnje prostorije, ispunjena neprijatnim mirisima od kolektora, gdje ljeti boravak postaje neizdržljiv usled velikih temperatura. Ova zgrada je služi kao nužno rješenje za razne situacije kad trebaju dodatne ambulante, ili ako se poveća broj pacijenata pa se nema gdje sa njima, kao kroz period vrhunca epidemije COVIDA 19. Zapitajmo se da li je normalno i prihvatljivo da glavni grad Podgorica, sa 243.000 zdravstvenih osiguranika (procjena iz 2022 god.), kao i ostale zdravstvene institucije u Crnoj Gori koji su svoje pacijente slali na hospitalni tretman nemaju Kliniku za psihijatriju u KCCG, kada smo svjesni povećane incidencije mentalnih oboljenja i niza poremećaja koji idu uporedo i sa krizama koje pogađaju svijet, pa i Crnu Goru? Da li je u redu za sve porodice koje pored teškoće što imaju pacijenta na psihijatriji moraju da putuju za Nikšić ili Kotor kako bi ih posjetili i obskrbili sa potrebnim stvarima? Da li je u redu da oni koji nažalost nisu u stanju da brinu o sebi bivaju skrajnuti u neuslovne prostorije", pitala je Pavličić.

Uvjerena je da građani i preduzeća koja posluju u Crnoj gori neće dozvoliti da pacijenti sa mentalnim oboljenjima budu diskriminisani u sistemu zdravstva.

"Jer su vulnerabilna grupa pacijenata i posebno zaslužuje human pristup i ambijent primjeren čovjeku koji je u stanju potrebe za zbrinjavanjem pred nizom mentalnih teškoća. Ovo je u više navrata utvrdio i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore - Ombudsman. Druge klinike KCCG raspolažu modernim ambijentalnim prostorom, tehnikom i telemedicinom ravnoj klinikama u Evropi, dok Klinika za psihijatriju ili „mala klinika u parku“ kako je kolokvijalno zovu ima krov koji prokišnjava i nijesu joj obezbijeđeni osnovni uslovi za rad u okviru KCCG. Pozivamo sve koji su u mogućnosti, da pomognu Klinici za psihijatriju KCCG, da svojim donacijama daju doprinos da se krov stare zgrade psihijatrije popravi, a pacijenti sa mentalnim poremećajima borave u uslovima dostojnim čovjeka. U pitanju je doprinos ne samo materijalne prirode, već nadasve humane – ovim činom omogućićemo ranjivoj kategoriji naših sugrađana kao i njihovim porodicama da se liječe i borave u svom gradu, a prostorije će ostati funkcionalne i za neku drugu upotrebu po otvaranju nove klinike za psihijatriju".

Pavličić ističe i da rješenje postoji.

"Naime Građevinski fakultet UCG je imenovao komisiju za procjenu, 04.04.2022 godine, čijim je nalazom utvrđeno da krovnu konstrukciju koja se nalazi iznad Klinike za psihijatriju, locirane u parku Petrovića, treba hitno sanirati, a djelove ranijih urušenih klinika za dermatovenerologiju i neurologiju srušiti i otkloniti, čime bi se stvorile pretpostavke da uz sanirani krov i bočne zidove i određene radove nakon toga ova institucija bude potpuno funkcionalna.Vrijeme izvođenja čitavog posla ne bi trajalo duže od dva mjeseca, a cijena radova koje su procijenili u aprilu 2022. godine je iznosila oko 89.400 eura bez PDV-a, a za korisnu površinu oko 500 m2 klinike. Sadašnji menadžment KCCG je dao dozvolu i otvorio žiro račun za donacije zainteresovanih građana iz Crne Gore i dijaspore, a instrukcije se nalaze u dnu teksta. Dobrodošla je i pomoć zainteresovanih građevinskih kompanija i Opštinskih službi Podgorice koje svojom djelatnošću mogu da pomognu kroz sprovođenje liste predviđenih građevinskih radova od strane Građevinskog fakulteta UCG, a nakon obraćanja KCCG i njihove pisane saglasnosti, koje se takođe nalaze u dnu teksta".

Pavličić je pozvala i kolege zdravstvene radnike u KCCG i sistemu zdravstva, da opredjeljivanjem jedne svoje dnevnice podrže ovu akciju "Za krov psihijatrije".

"I pokažu da svi treba da se pomažemo i imamo jednaka prava da se liječimo u humanim uslovima, a naročito oni koji su vulnerabilne grupe kao što su pacijenti sa mentalnim poremećajima. Humanost jednog društva se mjeri time koliko su u stanju da pomognu onome koji bi volio da mu pomoć nije potrebna. Nažalost, takvih je sve više, a mi kao društvo, od pojedinaca, radnika, humanista do kompanija i Mistarstva zdravlja CG i Opštinskih organa Podgorice – kao i mnogo puta do sada možemo da se okupimo oko zajedničkog cilja i učinimo da ljudi oko nas ne pate, i da im se obezbijedi adekvatna pomoć. Molim sve koji šalju svoje donacije ili participiraju u ovoj akciji za "Krov psihijatrije" da to u svojim uplatama i naglase u dijelu svrha uplate", navela je Pavličić.

Donacije iz Crne Gore

ERSTE BANKA 540-11835-45 Svrha uplate - krov psihijatrije

Donacije iz inostranstva

Hipotekarna Banaka

Svrha uplate - krov psihijatrije

klinika za psihijatriju uplate inostranstvo
foto: Screenshot

Sanacije kroz neposredni rad građevinskih firmi i opštinskih službi Podgorice

Predloge za sanacije od strane građevinskih firmi i ostalih službi grad Podgorica slati na adresu nisera.mekic@kccg.me ili na mob +382 69184115.

Bonus video: