Tim nakon komande “linija”, Foto: Luka Zeković

Ne plaše se vatre, pucnjave, ni dimne zavjese

Kako protiče radni dan policajca konjanika, koje su sve njihove obaveze, kada timare konje, za šta ih obučavaju, za Vijesti je pričao Nemanja Tošković, komandir Tima koji radi u sastavu Sektora policije posebne namjene

48555 pregleda 9 komentar(a)
Tim nakon komande “linija”, Foto: Luka Zeković
Tim nakon komande “linija”, Foto: Luka Zeković

Vatra, detonacija eksplozivnih naprava, pucnjava, dimne zavjese...neće uplašiti policijske konje i natjerati ih u bijeg iz rizične situacije - ostaće na terenu dok god policajac konjanik uzdama ne označi kraj intervencije.

Da bi došli do toga, pripadnici Tima policije na konjima, jedinice u sastavu Sektora policije posebne namjene, svakodnevno treniraju. Njihova obuka obuhvata savladavanje različitih vrsta policijskih zadataka i taktičkih vještina neophodnih za rad sa konjima. Oni svakodnevno vježbaju i dresiraju službene konje, kako bi timski bili spremni za najkompleksnije policijske zadatke i njihovo izvršavanje na bilo kom terenu.

Konjička jedinica crnogorske policije smještena je u podgoričkom naselju Gornja Gorica, a upravo na tom mjestu su i tereni na kojima konjanici vježbaju.

Ekipa Vijesti zatekla ih je dok uvježbavaju prestrojavanje u galopu, a kako protiče jedan radni dan policajca konjanika, koje su sve njihove obaveze, kada timare konje, za šta ih obučavaju, pričao nam je komandir tog tima Nemanja Tošković.

Taj dvadesetosmogodišnjak školovao se na Policijskoj akademiji, nakon čega je četiri godine proveo u Centru bezbjednosti Podgorica u Stanici policije za bezbjednost saobraćaja.

Ljubav prema konjima utabala put

Kaže da je zbog ljubavi prema konjima, od početka policijske karijere želio da bude upravo dio Tima u kom je posljednje tri godine.

”Zbog velike ljubavi prema ovoj plemenitoj životinji želio sam da budem dio Tima policije na konjima. Želja mi se ispunila, spojio sam lijepo i korisno i sada radim ono što volim”, priča Nemanja.

Spojio lijepo i korisno: Tošković
Spojio lijepo i korisno: Toškovićfoto: Luka Zeković

Kao najmlađi u Timu, formiranom 2007. godine odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, Nemanja je vještine učio od znatno iskusnijih kolega, onih koji su sad već deceniju i po policajci konjanici.

”Naš Tim realizuje širok spektar različitih aktivnosti u koje spadaju i svakodnevne obuke i dresura, ali i izvršavanje najkompleksnijih policijskih poslova u različitim vremenskim i terenskim uslovima. Zakonom o unutrašnjim poslovima službeni konj regulisan je kao sredstvo prinude, a osnovni poslovi i zadaci našeg Tima su povećanje stepena sigurnosti građana i njihove imovine, obezbjeđenje javnih manifestacija, javnih skupova, sportskih događaja sa visokim stepenom bezbjednosnog rizika. Tim policije na konjima, odnosno, službeni konji kao sredstvo prinude, mogu se upotrijebiti kada dođe do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, ali i u zaprečavanju prolaska određenih lica”, objašnjava Nemanja.

I konji prolaze selekciju

Dodaje i da, pored tih namjena, njihov Tim vrši patrolnu djelatnost, sa ciljem preventivnog djelovanja:

”Na taj način obezbjeđujemo javni red i mir i prije svega djelujemo preventivno na sprečavanju vršenja prekršaja i krivičnih djela”.

Prestrojavanje u parove
Prestrojavanje u parovefoto: Luka Zeković

Nemanja ističe da su u jedinici kojom rukovodi većina policajaca sa zavidnim iskustvom, znanjem i besprekorno naučenim vještinama koje su nesebično dijelili sa njim.

”Da bi policajac postao policajac konjanik prvo prolazi veoma zahtjevnu, tešku obuku koja može da traje i do šest mjeseci, a sastoji se iz dvije faze - osnovne obuke jahanja i napredne, tokom koje se susrijeće sa policijskim poslovima i zadacima koje mora izvršiti na službenom konju. Zahtjevnija je, a i duže traje, obuka i dresura konja kako bi postali službeni konji. I ta obuka sastoji se iz više djelova, a prvi i osnovni je da konj treba da bude ujahan. Nakon toga dolaze na red specijalni djelovi obuke za izvršavanje policijskih poslova, koju svaki konj mora da prođe kako bi bio selektovan i došao da služi u Timu policije na konjima”, kaže Nemanja.

Dok na terenu petorica njegovih kolega, jašući službene konje, pokazuju naučeno, njihov komandir objašnjava i šta podrazumijevaju specijalni djelovi obuke i dresure:

”Svaki konj mora da prođe obuku i dresuru na raznim poligonima na kojima simuliramo realne situacije koje njih i konjanike mogu da zadese kada su na zadatku - dolaze u dodir sa vatrom, pirotehničkim sredstvima, zvukom oružja, dimnim zavjesama... jer na sve to možemo da naiđemo kada su u toku javni skupovi, protesti ili sportski događaji. I obuka koju simuliramo i realne situacije na terenu mogu biti veoma opasne i po policajca konjanika i po službenog konja”.

Uobičajeni trening jahanja
Uobičajeni trening jahanjafoto: Luka Zeković

Svaki njihov radni dan je ispunjen, jer, da bi bili sposobni da jašu svaki dan i izvode kompleksnu obuku sa tom plemenitom životinjom, i oni moraju da budu u formi:

”Naš dan počinje fizičkim treningom policajaca konjanika, a kada se završi ta aktivnost idemo u štalu gdje su smješteni konji i pripremamo ih za obuku koja je planirana za taj dan. Pripremanje počinje timarenjem konja. To radimo svakodnevno - prije i poslije jahanja. Kada se konj istimari provjeravamo da li su oni zdravstveno sposobni za obuku, uvjeravamo se da nemaju povreda i tek onda počinje realizacija teme predviđene planom”.

Ergela šarenolika

U policijskoj ergeli su konji različitih pasmina - domaći, veći, mahom mađarski sportski konji, ali i po jedan engleski punokrvni i Nonijus.

Nemanja i njegove starije kolege stalno unapređuju svoje vještine, ali im, kažu, to ne pada teško - jer im ljubav prema konjima pomaže da se opuste i odmore od napornih treninga.

Spremni za sve zadatke: Konjica crnogorske policije
Spremni za sve zadatke: Konjica crnogorske policijefoto: Luka Zeković

”Svi smo ponosni što možemo da radimo ono što volimo i da doprinesemo sigurnosti i miru u svojoj zajednici. Naravno, imponuje nam što, kada je Tim policije na konjima na terenu, naše prisustvo izaziva veliku pažnju, zadovoljstvo i oduševljenje građana, a posebno najmlađih. Zbog toga organizujemo i razne edukativne programe, druženje sa djecom školskog i predškolskog uzrasta, i ovdje, u našem centru i u školama i vrtićima širom Crne Gore. Na taj način pomažemo u održavanju dobrih odnosa između policije i lokalne zajednice i promovišemom policijsku službu, kako bi građani znali da smo tu da im, osim što ih štitimo i služimo”, priča Nemanja.

Obučavan i u turskoj Žandarmi

Da bi savladao sve vještine Nemanja se, osim u našoj konjici, obučavao i u turskoj Žandarmi, u Nevšehiru.

”Osnovnu obuku, odnosno prvi dio onoga što sam morao da svladam i naučim, proveo sam u Timu policije na konjima. To je za mene bilo veoma značajno, jer sam mnogo znanja ‘pokupio’ od mojih starijih kolega, od kojih su neki ovdje od osnivanja Tima. Tek nakon toga, u Turskoj sam prošao napredni dio obuke, tačnije u Nevšehiru, u njihovoj Žandarmi”, kaže Nemanja.

Dan počinje treningom
Dan počinje treningomfoto: Luka Zeković

Odgovarajući na pitanje zaostaje li crnogorska konjica za onima u regionu i svijetu, mladi policajac podsjeća da mnoge države, poput Turske, decenijama imaju konjicu.

”To je njihova tradicija i simbol. Kada upoređujemo našu i njihovu konjicu, to moramo imati u vidu. Ipak, na osnovu svega što sam tamo vidio i naučio, a naučio sam i vidio dosta, mogu reći da ne zaostajemo puno što se tiče znanja, volje za jahanjem i radom ovog dijela policijskog posla. Možda zaostajemo u nekim materijalno-tehničkim stvarima, ali što se tiče znanja, sposobnosti i naših konja, nismo u velikom zaostatku”, rekao je Nemanja.

Nakon penzionisanja konji uživaju u slobodi

Radni vijek službenog konja razlikuje se od životinje do životinje, ali već nakon dvije decenije u službi, počinje proces njihovog penzionisanja, objašnjava Nemanja.

”Životni vijek konja može da bude od 25 do 30 godina, a radni oko 20. Tada kada počne proces penzionisanja neki ostaju kod nas i uživaju u zasluženoj penziji. Uglavnom veći dio dana provode u ispustima, a to je nešto što konj najviše i voli da radi - da je slobodan i da pase travu. Neke, pak, poklonimo ili ih Uprava policije proda”, objašnjava on.

Konji imaju radnu i paradnu opremu

U osnovnu opremu koja je nužna konjičkoj policiji spadaju posedlica, sedlo, uzde i štitnici za noge.

Dio neophodne opreme
Dio neophodne opremefoto: Luka Zeković

Komandir Tima policije na konjima objašnjava da se ta oprema koristi kada je u pitanju patrolna djelatnost:

”Tada su na konjima patrolna posedlica, fluorescentni prsluci, kamašne, a kada dolazi do remećenja javnog reda i mira i kada radimo na poslovima održavanja javnog reda i mira, policajac konjanik i konj moraju imati intervencijsku opremu - za konja je obavezan specijalni vizir”.

Hapse iz galopa, preskaču sve barijere na terenu

Konjička jedinica policije je specijalizovana jedinica spremna za kompleksne zadatke, a godine tokom kojih su konjanici predano radili sa tim plemenitim životinjama isplatile su se - službeni konji obučeni su da budu sredstvo za prevenciju i suzbijanje različitih oblika nasilja i kriminala, ali i za sprovođenje policijskih akcija u ruralnim područjima gdje se ne mogu koristiti druga prevozna sredstva.

Nemanja ističe da su samo neke od vježbi koje izvode sa konjima - jahanje u kasu, galopu i to u različitim okolnostima, kako bi bili sposobni da prate osobe ili automobile koji pokušavaju da pobjegnu. Takođe, preskaču prepreke, što im pomaže da u realnoj situaciji prelaze preko barijera i ograničenja na terenu.

Naporni treninzi se isplate: Tim policije na konjima
Naporni treninzi se isplate: Tim policije na konjimafoto: Luka Zeković

Službeni konji obučeni su i za “hapšenje”, kontrolu velikih skupova, ali i da reaguju na napade ili agresivno ponašanje, kako bi osigurali bezbjednost konjanika.

Konjanici moraju biti obučeni da, iako galopiraju, upotrijebe oružje ili druga sredstva prinude, a da pri tom, budu sposobni da kontrolišu svoje konje u različitim situacijama.

Komandir Tima objašnjava da im svakodnevni trenizi pomažu da budu fizički sposobni da pređu velike udaljenosti u sedlu.

Spuštene pete, pokretanje kukova, držanje uzdi...

Kako se drže uzde, kako konj reaguje na njih, ali i ispravljena kičma, spuštene pete i pokretanje kukova u skladu sa konjskim leđima, prvo je što morate savladati da biste mogli bezbjedno galopirati.

Obuka u Pavlovinama
Obuka u Pavlovinamafoto: Luka Zeković

To iskusni policajci konjanici objašnjavaju reporterki Vijesti dok se jahači, na komandu “parovi”, konjima postavljaju u paralelne parove, a potom na komandu “linija” postavljaju se u liniju.

Nakon razgovora, odgledanog treninga, ali i jahanja, pripadnike Tima policije na konjima i plemenite životinje o kojima brinu, ekipa Vijesti ostavila je u Pavlovinama da nastave pripreme za izazove koji su pred njima.

Bonus video: