Ljekarska komora: Zdravstvene ustanove da imaju službu zaštite zaposlenih

U Ljekarskoj komori vjeruju da će nadležni organi blagovremeno, odlučno i efikasno postupiti u predmetnom slučaju, saglasno važećim propisima

6833 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekarska komora najoštrije je osudila napad na dežurnog ljekara prilikom ukazivanja ljekarske pomoći u prostorijama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) Podgorica i ukazala na potrebu da sve zdravstvene ustanove imaju službu zaštite zaposlenih.

Ljekar podgoričkog ZHMP-a K.D. napadnut je sinoć tokom obavljanja posla, zbog čega su privedene tri osobe.

Ljekarska komora pozvala je nadležne organe da hitno reaguju i procesuiraju počinioca/e tog krivičnog djela.

Kako su kazali iz Ljekarske komore, napad na ljekara nije samo napad na njegov lični i profesionalni integritet, već napad na državu.

“Jer ljekar postupa kao reprezent države prilikom pružanja medicinske pomoći građanima, što je nesumnjivo od nacionalnog interesa svakog društva”, dodaje se u saopštenju.

Tim činom, kako su kazali iz Ljekarske komore, istovremeno je ugroženo i zdravstveno zbrinjavanja svih onih kojim je hitna medicinska pomoć bila neophodna što dodatno naglašava bestijalnost i težinu tog čina.

“Ljekarska komora insistira i ukazuje na potrebu da sve zdravstvene ustanove, a posebno ZHMP u Podgorici i u svim područnim jedinicama ima službu za zaštitu zaposlenih, kao vid sigurnosti, a sve u cilju preveniranja ovakvih i sličnih nemilih dogadaja”, navodi se u saopštenju.

U Ljekarskoj komori vjeruju da će nadležni organi blagovremeno, odlučno i efikasno postupiti u predmetnom slučaju, saglasno važećim propisima.

Kako se navodi, time će se javnosti poslati poruka da se neće tolerisati bilo koji vid verbalnog, a kamoli fizičkog nasilja nad ljekarima, građanima da će imati uslove za adekvatno pružanje zdravstvene zaštite, a ljekarima i svim zdravstvenim radnicima da se na radnom mjestu mogu osjećati sigurno i bezbjedno.

Bonus video: