U utorak će u svim jedinicama Hitne simbolično na 30 sekundi uključiti zvučnu signalizaciju

"Mi nijesmo heroji, već u svim uslovima i okolnostima samo obavljamo svoj posao. Ovim putem i na ovaj način želimo da podignemo glas jer minut znači spašen život i svaki atak znači ugrožavanje kako naših, tako i ugrožavanje života naših pacijenata"

20049 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMP) saopštio je da će se sjutra (utorak) u 12 časova u svim jedinicama Hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori zaposleni okupiti na trideset minuta i na trideset sekundi simbolično uključiti zvučnu signalizaciju.

Kako se navodi u saopštenju to ne čine kako bi zaustavili proces rada, jer Hitna pomoć ne može da obustavi proces rada, već kako bi na taj način uputili jasnu poruku javnosti da se maltretiranje i ponižavanje zdravstvenih radnika mora zaustaviti.

Zbog sumnje da su sinoć u jedinici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Podgorici napali ljekara K.D. danas su uhapšeni Todor Ražnatović (23) i Luka Lopičić (21).

Iz ZHMP dodaju da će tom prilikom u svim jedinicama pročitati saopštenje za javnost.

Saopštenje, koje su dostavili medijima, prenosimo integralno...

"Suočeni sa konstantnim pritiscima na zdravstvene radnike i nemilim događajima kojima su izloženi ljekari, medicinski tehničari i zdravstveno osoblje a koje je kulminiralo fizičkim napadom na ljekara Hitne pomoći - prinuđeni smo da uputimo apel javnosti kako bi se zaustavilo maltretiranje zdravstvenih radnika koji su posvećeni spašavanju života u svakom trenutku i na svakom mjestu.

Pozivamo na razumijevanje najodgovornijeg posla i prestanak linča zaposlenih Hitne pomoći koji su 24 časa dnevno 365 dana u godini na usluzi svim građanima kojima je medicinska pomoć potrebna.

Mi nijesmo heroji, već u svim uslovima i okolnostima samo obavljamo svoj posao. Ovim putem i na ovaj način želimo da podignemo glas jer minut znači spašen život i svaki atak znači ugrožavanje kako naših, tako i ugrožavanje života naših pacijenata.

Bavljenje najodgovornijom profesijom u najmanju ruku zaslužuje makar minimum uvažavanja od strane građana, a ne maltretiranja i poniženja. U Hitnoj pomoći nema odlaganja i zaustavljanja procesa rada jer vrijeme ne čeka. I sada smo na svojim radnim mjestima i tražimo jedino da nam se omogući da radimo svoj posao s punom sviješću o odgovornosti koju imamo prema pacijentima", piše u saopštenju.