SLUŽENJE LITURGIJE NA CETINJU

Amfilohije: Nevjernici ne mogu biti Crnogorci

Mitropolit crnogorsko-primorski se osvrnuo na reagovanje dijela javnosti na njegovu nedavnu besjedu u Cetinjskom manastiru koja se odnosila na značaj svetog krštenja i rekao da je tada govorio o tome da su svi oni koji su stvarali Crnu Goru bili kršteni i miropomazani
97 pregleda 134 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 21.09.2017. 17:19h

Onaj ko nije kršten, miropomazan, ne vjeruje u Boga i ne priznaje crnogorske svece, ne može se smatrati Crnogorcem, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na proslavi praznika Roždestvo Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, hramovske slave Cetinjskog manastira.

On se osvrnuo na reagovanje dijela javnosti na njegovu nedavnu besjedu u ovom manastiru koja se odnosila na značaj svetog krštenja i rekao da je tada govorio o tome da su svi oni koji su stvarali Crnu Goru bili kršteni i miropomazani.

„Svjedoci toga su i mošti Svetoga Petra Cetinjskoga, Svetoga Vasilija Ostroškoga i ove druge svetinje. I onda sam rekao, moždan je malo teško, nešto što sam čuo od moga duhovnog oca avve Justina. On je to rekao u Srbiji nekom Brozovom oficiru koji ga je poslije rata posmatrao i rugao mu se u vozu. Kad mu je rekao da je i on Srbin rođen u Šumadiji, Sveti Justin mu je rekao da se i volovi rađaju u Šumadiji, da pasu šumadijsku travu, ali nijesu Srbi“, kazao je Amfilohije.

On je objasnio da je taj slučaj pomenuo i ovdje za Crnogorce.

„Crnogorci koji nijesu kršteni, Crnogorci koji nijesu miropomazani, koji ne vjeruju u Boga, oni ne priznaju ni Svetog Petra Cetinjskoga, Svetog Vasilija Ostroškoga i njihovu Svetinju. A ja takvima kažem: Po čemu ste Crnogorci? Po tome što ste rođeni u Crnoj Gori? Pa i volovi i koze se rađaju u Crnoj Gori, ali nijesu Crnogorci i Crnogorke. Jesu crnogorski volovi i crnogorske koze, ali nijesu Crnogorci i Crnogorke koji su cjelivali i cjelivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog i ikonu Majke Božije, pokroviteljke ovoga grada. Njenu ikonu hoće da strpaju u pećinu da na njoj zarađuju pare. Jesu li to Crnogorci, je li to kultura“, upitao je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je današnje bogosluženje početak gradnje hrama Svete Trojice na platou iznad Cetinjskog manastira, u kojoj treba da budu čuvane ruka Svetog Jovana Krstitelja, ikona Bogorodice Filerimske i čestica Časnog Krsta.

„Cetinje je grad Presvete Bogorodice. Ona je njegova pokroviteljka otkada je utemeljen, jer je većina hramova u njemu njoj posvećena. Ona je, sada zajedno sa rukom Svetog Jovana Krstitelja, sa svojom čudotvorniom ikonom koju je slikala ruka apostola Luke, zaista pokrovitelj ovoga grada“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je pozvao sve prisutne da se "pomole Majci Božijoj da ne dozvoli utamničenje ikone Bogorodice Filerimos u pećinu na Cetinju, što je namjera ovdašnjih vlastodržaca."

„Oni su prisvojili ikonu Presvete Djeve koja pripada Bogu, Presvetoj Djevi i svima hrišćanima na svijetu. Ona je kao njihova, pa oni hoće da na njoj pare zarađuju, da je strpaju u pećinu. Pomolimo se Bogu da ove godine ona bude vraćena u ovu svetinju i da ovaj kraljevski grad ispuni zavjet kralja i gospodara Nikole i cara strastoterpca Nikolaja Romanova o gradnji cetinjskog sabornog hrama Svete Trojice“, kazao je on.

Preporučujemo za Vas