Zidine se obrušavaju, nadležni ne haju

Za pola godine, ovo je drugo osipanje porozne stijene i samim čudom nije bilo povrijeđenih, a ni materijalne štete, budući da je kamenje letjelo i na ulicu koja vodi do Velike skele

9283 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

Nedavno oburdavanje kamenja sa bedema iznad južnog ulaza u ulcinjski Stari grad, ponovo je upalilo crvenu lampicu kod mještana koji strajuju za sopstvenu ali i za bezbjednost turista ili slučajnih prolaznika.

Za pola godine, ovo je drugo osipanje porozne stijene i samim čudom nije bilo povrijeđenih, a ni materijalne štete, budući da je kamenje letjelo i na ulicu koja vodi do Velike skele.

O incidentu juče je svjedočilo kamenje čiju putanju je zaustavio potporni zid izgrađen prije nekoliko godina.

Predsjednik Društva prijatelja Starog grada Ismet Karamanaga kazao je da je riječ o vrlo opasnom dijelu drevnih zidina, ali da o tome niko ne vodi računa.

”Isto se desilo i prije sezone. Evo sad opet i niko ništa iako smo pisali nadležnim institucijama. Veoma smo ljuti na Upravu za zaštitu kulturnih dobara, jer svugdje nešto rade osim ovdje kod nas, gdje je urgentno. Treba li neko da strada pa da nas se sjete”, rekao je Karamanaga.

Podsjetio je da se prije petnaest godina, kada nije bilo zida, kamenje oburdalo na automobile parkirane na ulici i oštetilo ih.

”Ranije, kada je bio Zavod, postojao je neki projekat za učvršćivanje ovog trošnog bedema. Meni se to činilo kao solidno rješenje, ali niko iz Uprave da ga izvuče iz fioke i zasuče rukave. Mi zapravo sad i ne znamo ko tamo radi od kada se Zavod podijelio”.

O nebrizi nadležnih Vladinih resora svjedoče i obrušene zidine u moru, u neposrednoj blizini spornog nedovršenog objekta, takođe sa južne strane drevnog utvrđenja. Taj dio zidina skliznuo je u more početkom januara 2021. godine, usljed velikih kiša i kontinuiranog, neplanskog odlaganja šuta i otpada sa obližnjeg objekta.

Potporni zid zaustavio kamenje
Potporni zid zaustavio kamenjefoto: Samir Adrović

”Iako smo imali obećanja sa svih strana, niko ništa nije preduzeo. A samo je ambasada Kosova donirala deset hiljada eura za sanaciju tih zidina. Sada svi ćute iako nam se zidine urušavaju i ugrožavaju bezbjednost ne samo naših domova nego i života, ali I svih ostalih koji tuda prolaze i šetaju”, kazao je Karamanaga, ističući da se hitno mora dejstvovati na oba mjesta.

Ranija lokalna uprava najavila je u martu prošle godine da su se stekli svi uslovi da sanacija urušenih bedema počne ubrzo. Bivši sekretar za komunalne djelatnosti Adnan Alibegu to je potvrdio Vijestima navodeći da su neophodna sredstva već obezbijeđena i da je pribavljena potrebna pisana saglasnost od firme “SJ Property” za korišćenje dijela njihove parcele unutar starogradskih zidina radi izvođenja radova.

”Stvorene se su sve pretpostavke za sanaciju zida i radove bi trebalo početi što prije da ne bi došlo do većih oštećenja”, kazao je tada Alibegu.

U međuvremenu su bili lokalni izbori i smjena vlasti, ali i turbulentna dešavanja na državnom nivou oko formiranja manjinske Vlade.

Takođe, neposredno nakon obrušavanja zidina prije dvije godine, i iz Ministarstva prosvjete, nauke i sporta su najavili da će obezbijediti novac za sanaciju zidina, a da će, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, raditi na trajnoj zaštiti kulturnog dobra Stari Grad Ulcinj.

Uprkos svemu, sanacija zidina nikako da počne, stijene se obrušavaju sada i na drugim mjestima, iako je Stari grad koji postoji dva i po milenijuma i jedan od najstarijih na Jadranu, odavno proglašen Spomenikom I kategorije.

Bonus video: