Svinjogojstvo isplativo kad se radi kako treba

Ako imate dobar proizvod, ne morate da brinete za prodaju, kaže Petar Nikčević iz nikšićkog naselja Kličevo

19525 pregleda 27 komentar(a)
Dio proizvoda sa farme: Petar Nikčević, Foto: Svetlana Mandić
Dio proizvoda sa farme: Petar Nikčević, Foto: Svetlana Mandić

Petar Nikčević iz nikšićkog naselja Kličevo odmalena je zavolio rad na farmi i kada je završio srednju školu, za veterinarskog tehničara, nije se mnogo dvoumio čime će se baviti - svinjogojstvo je bilo njegov jedini izbor.

”Farmu svinja imamo već dvadeset godina. Nekako sam to zavolio odmalena, ušlo mi u krv, a još je i isplativo. Posao su za­po­če­li na­ši ro­di­te­lji, a brat i ja na­sta­vi­li i una­pri­je­di­li. Ovo je porodično gazdinstvo, cijela porodica radi i da ne može da se zaradi ne bi se ovim bavili toliko dugo. Ali, ukoliko ne radite kako treba, uzaludan vam je svaki rad”, priča za “Vijesti” Petar koji je, iako to nije želio da kaže, glavna pokretačka snaga na gazdinstvu.

Roditelji su penzioneri, mlađi brat Milan, koji je diplomirani ekonomista, ima stalno zaposlenje, a Petru je svinjogojstvo primarni posao. Međutim, svi rade na farmi, imaju svoja zaduženja jer, kako ističe vrijedni domaćin, samo se uz veliki trud, rad i slogu porodice mogu postići dobri rezultati.

”Imamo oko 25 suprasnih krmača, bavimo se proizvodnjom i tovom svinja i prasadi i preradom mesa. Godišnje proizvedemo preko 600 prasadi, a oko osam tona mesa se osuši. Samo oko dvije tone kobasice imamo. Asortiman proizvoda je bogat i kvalitetan i imamo za svakoga po nešto”.

Pršuta, pečenica, vrat, kobasica, pančeta, bijela slanina, čvarci, zatop, mast... dio su bogatog asortimana.

foto: Svetlana Mandić

”Držimo i nekoliko krava, tako da imamo i sira i ostalih proizvoda. Baštu imamo za sebe, ali što ostane od viškova prodamo. Imamo i rakije i sokove od voća sa našeg imanja, kao i med, jer je bratu hobi pčelarstvo. Imamo oko 70 košnica, a pčele su preko ljeta u Bijele poljane, dok su zimi na Kunak”.

Sve što su stvarali, do prije dvije godine, bilo je iz njihovog budžeta. Tada su dobili subvenciju od resornog ministarstva za izgradnju moderne sušare i Petar zadovoljno ističe da su uspjeli da priču oko sušare u potpunosti zaokruže.

”Od Ministarstva poljoprivrede smo dobili deset hiljada eura, mi smo uložili još toliko i napravili smo zaista modernu sušaru. Sve je sređeno i sušara je samo za naše proizvode. Farma ima oko 600 kvadrata i sada smo sve zaokružili”.

Njihovi proizvodi ne stižu samo do Nikšića, Podgorice i primorja, nego i do Amerike i Rusije.

foto: Svetlana Mandić

”Bitno je da imate dobar proizvod i ne morate da brinete za prodaju jer kupac će se sigurno naći. Uz rad, odgovornost i znanje, poljoprivreda se isplati. Kada je klanica, tada je dobrodošla pomoć prijatelja i onda moramo angažovati dodatnu radnu snagu da bi sav posao završili. Tačno je da se dosta radi, ali čovjek uvijek može da nađe vremena i za sebe”.

Nikčevići prate i inovacije u poljoprivredi, pa je Petar bio i u Sloveniju jer znanja nikada nije na odmet.

”Pra­ti­mo šta se u po­ljo­pri­vre­di mo­že una­pri­je­di­ti, ka­ko pro­iz­vo­de naj­bo­lje pla­si­ra­ti, ali je kva­li­tet ipak naj­bo­lja pre­po­ru­ka. Lju­di pre­po­zna­ju kva­li­tet­, do­ma­će proizvode i da se pro­iz­vo­di na tra­di­ci­o­na­lan na­čin”, kaže Petar.

foto: Svetlana Mandić

Kako su sajmovi dobra prilika da se steknu novi kupci i da se predstave proizvodi sa njihovog gazdinstva, kao i da se razmijene iskustva sa drugim proizvođačima, Nikčevići su redovni učesnici. Tako su ove godine učestvovali i na devetom Novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda u Nikšiću i zadovoljni bili i oni i kupci.

Bonus video: