Adžić predložio da Ministarstvo zdravlja angažuje privatno obezbjeđenje

Ministar je kazao da će policija intenzivirati obilaske zdravstvenih ustanova. Iz ZHMP juče rekli da žele poslati poruku javnosti da se maltretiranje i ponižavanje zdravstvenih radnika mora zaustaviti

39545 pregleda 31 komentar(a)
Zaposleni u Domu zdravlja i ZHMP u Andrijevici, Foto: Slađan Fatić
Zaposleni u Domu zdravlja i ZHMP u Andrijevici, Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 10.01.2023. 13:49h

Zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP), koji broji 22 jedinice, okupili su se danas u više gradova, kako bi polusatnim skupovima iskazali protest nakon najnovijeg napada na ljekara jedinice ZHMP u Podgorici, a na trideset sekundi su simbolično uključili i sirene na vozilima hitne pomoći.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je, tokom skupa u Podgorici, predložio da Ministarstvo zdravlja razmisli o angažovanju privatnog obezbjeđenja, prenosi portal RTCG-a.

Kazao je da u MUP-u imaju oko 1.500 službenika, odnosno da nemaju dovoljan broj kako bi obezbijedili stalno obezbjeđenje.

"Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić pružio je podršku zaposlenima u jedinicama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koji su se danas okupili apelujući da im se omogući da rade bez bojazni da će biti izloženi nemilim događajima. Ministar je, obraćajući se medicinskim radnicima okupljenim u Podgorici, iskazao razumijevanje za težinu i odgovornost njihovog humanog poziva", saopšteno je iz MUP-a.

Adžić je podsjetio, kako navode, da je MUP od prošle godine omogućio da policijski službenici svakodnevno obilaze zdravstvene ustanove. „Svakako da nemile scene kojima smo svjedočili nameću potrebu da pojačamo naše aktivnosti u tom pravcu, te ćemo u narednom periodu intenzivirati obilaske“, poručio je ministar.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova radi i na jačanju kadrovskih kapaciteta, čime će se svakako stvoriti preduslovi da policijski službenici budu prisutniji u zdravstvenim ustanovama i na taj način kvalitetnije zaštite zaposlene. Država će adekvatno odgovoriti na sve pokušaje ugrožavanja bezbjednosti zdravstvenih radnika", zaključuje se u saopštenju.

Juče su iz Zavoda saopštili da okupljanima žele da pošalju poruku javnosti da se maltretiranje i ponižavanje zdravstvenih radnika mora zaustaviti.

Iz Sindikata ZHMP danas su saopštili da će u najskorije vrijeme pokrenuti inicijative da se obezbijedi primjereno fizičko obezbjeđenje objekata, u konkretnom slučaju jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Istakli su da je ljekarska struka, odnosno medicinsko osoblje, u posljednje vrijeme učestalo na meti fizičkih nasrtaja pacijenata.

Dvije osobe uhapšene su nakon napada na ljekara u jedinici ZHMP u Podgorici u nedjelju veče.

Direktor ZHMP Vuk Niković kazao je danas, u Bojama jutra na TV Vijesti, da je posljednji momenat da se građanima pošalje poruka da su zdravstveni radnici tu zbog njih, te da moraju zaštititi dostojanstvo struke, jer je situacija alarmantna.

Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore, kazala je da zabrinjava što u praksi nije zaživjela primjena zakona koji napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći tretira kao krivično djelo, pošto je tužilaštvo najnoviji napad na ljekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici kvalifikovalo tek kao nasilničko ponašanje.

U saopštenju je, između ostalog, ukazala da napad na ljekara koji pruža ljekarsku pomoć dovodi do narušavanja procesa rada i ugrožava pravovremeno ukazivanje ljekarske pomoći pacijentima koji zavise od ljekara koji je pretrpio nasilje.

Bonus video: