Prava Crna Gora: Zdravstveni sistem nije na zavidnom nivou, ali to nikome ne daje za pravo da nekoga napada

"Zdravstveni radnici, koji u velikom broju slučajeva spašavaju ljudske živote, moraju da rade svoj posao bez bilo kakvog vida pritiska ili bojazni za sopstvenu bezbjednost"

3691 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)

Svjesni smo činjenice da u određenim zdravstvenim ustanovama medicinska usluga nije na najvišem nivou, prije svega zbog nedostatka osoblja i tehnike, kao i zbog loših uslova u kojima rade medicinski radnici, ali to ne daje nikome za pravo da na bilo koji način napada zaposlene u zdravstvenim ustanovama, poručili su iz Prave Crne Gore.

Iz ove partije oglasili su se saopštenjem nakon što su zbog sumnje da su u nedjelju veče u jedinici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Podgorici napali ljekara uhapšeni Todor Ražnatović (23) i Luka Lopičić (21).

"Prava Crna Gora najoštrije osuđuje nedavni napad na ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, ali i sve ranije napade na medicinsko osoblje u našoj državi. Svaki građanin ukoliko nije zadovoljan kvalitetom usluge u zdravstvenim ustanovama ima mogućnost prigovora na rad ljekara i medicinskog osoblja Zaštitniku prava pacijenata. Takođe može podnijeti tužbu pred nadležnim sudom. Pored ovih mogućnosti nedopustivo je i za svaku osudu da građani verbalno i fizički nasrću na zdravstvene radnike", dodaje Prava Crna Gora.

Kažu u da je istina da zdravstveni sistem u našoj zemlji nije na zavidnom nivou.

"Prije svega zbog činjenice da je decenijama unazad isti urušavan. Ovo je odgovornost prije svega loše politike i nesavjesnog rada ljekara u pojedinim slučajevima, za šta svakako treba da snose posljedice u skladu sa zakonom", navode.

Ipak, kako kažu, zdravstveni radnici, koji u velikom broju slučajeva spašavaju ljudske živote, moraju da rade svoj posao bez bilo kakvog vida pritiska ili bojazni za sopstvenu bezbjednost.

"Samo u takvoj atmosferi od njih možemo očekivati da daju svoj maksimum i da na pravi način pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: