Četvrtina zaposlenih u Opštini Budva bolovala 5.066 dana

Opština Budva godinama drži neslavan rekord: od 349 stalno zaposlenih, njih 97 u 17 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu je bilo odsutno sa posla u 2022. godini

10906 pregleda 20 komentar(a)
Nerješiv problem odsustvovanja sa posla: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Nerješiv problem odsustvovanja sa posla: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Trend da veliki broj zaposlenih u budvanskoj opštinskoj administraciji odsustvuje sa posla nastavljen je i prošle godine, uprkos jasno proklamovanom stavu rukovodeće strukture da će se pokrenuti postupci preispitivanja korišćenja bolovanja.

Prema najnovijim podacima, koji su “Vijestima” dostavljeni iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu kojom rukovodi Darko Čelebić, lani je više od četvrtine zaposlenih bilo na bolovanju čak pet hiljada dana.

”Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenosti za rad - bolovanja, od 349 stalno zaposlenih, njih 97 u 17 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu je bilo odsutno sa posla u 2022. godini. To je 27,79 odsto ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 52 dana po odsutnom zaposlenom (ukupan broj dana bolovanja/broj zaposlenih koji su koristili bolovanje), odnosno 16 dana po zaposlenom (ukupan broj dana na bolovanju/ukupan broj zaposlenih). Ukupan broj dana odsustva je 5.066 dana”, navodi se u odgovorima resornog sekretarijata.

Kako naglašavaju, zbog podizanja radne discipline u Opštini, primijenjene su nove metode evidencije odsustva sa posla radi “preventivnog djelovanja i smanjenja službeničkog apsentizma”.

”Tačnije od 7. marta prošle godine u Opštini Budva se primjenjuje elektronska evidencija prisustva na radu svih zaposlenih, u skladu sa Odlukom o elektronskoj evidenciji prisustva na radu, kojom se bliže uređuje način sprovođenja sistema elektronske evidencije dolazaka i odlazaka sa posla”, navode iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Odsustvovanja je bilo i 2021, i to nešto više, jer je bila godina pandemije.

”U 2021. na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenosti za rad - bolovanja, od 316 stalno zaposlenih, 95 u 14 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu je bilo odsutno sa posla, što je 30,7 odsto ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 18 dana po zaposlenom. Ukupan broj dana odsustva je 5.386 dana”, navodi se u izvještaju resornog sekretarijata.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu se 2021. pisanim putem obraćao i Zdravstvenoj i sanitarnoj inspekciji Uprave za inspekcijske poslove, kako bi izvršili inspekcijski nadzor i utvrdili da li zdravstveno stanje određenog broja zaposlenih zahtijeva višemjesečno liječenje, odnosno da li su izabrani doktori i/ili ljekarska komisija, bili dužni da zaposlena lica koja zbog zdravstvenih problema nisu u mogućnosti da rade upute na utvrđivanje stepena invaliditeta radi eventualnog ostvarenja invalidske penzije.

Opština Budva godinama drži neslavan rekord po broju radnika koji koriste bolovanja. Više od četvrtine zaposlenih u Opštini Budva 2020. bilo je na bolovanju - od 308 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji, njih 82 je te godine odsustvovalo s posla, što je bilo ukupno 5.346 dana. To znači da su u 2020. prosječno, radnici lokalne uprave zbog bolovanja odsustvovali čak 65 dana, više od dva mjeseca. Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizlazi da je svaki radnik prošle godine bio čak 17 dana na bolovanju.

Da je slično bilo i ranijih godina, potvrđuje i podatak da su radnici lokalne uprave 2019, kada ih je bilo 316 stalno zaposlenih, odsustvovali ukupno 5.141 dan. Te godine njih 88 bilo je bolovanjima, što je 28 odsto od tada ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom. Ništa bolja situacija nije bila ni 2018. godine, kada je takođe četvrtina zaposlenih bila na bolovanju, i sa radnog mjesta odsustvovala čak 6.197 dana. Tada je od 331 zaposlenog na neodređeno vrijeme, 85 je koristilo bolovanje, odnosno prijevremeno bilo spriječeno za rad - prosječno 72 dana po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana po zaposlenom.

Zdravstveno-sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove su 2021. prekršajno kaznili ljekare u budvanskom Domu zdravlja koji su izdavali bolovanja za devet opštinskih službenika, jer su utvrđeni propusti u medicinskoj dokumentaciji.

Bonus video: