Pravili bi vodeni terminal, a pogriješili gdje se nalazi

Morsko dobro raspisalo međunarodni konkurs od 120 hiljada eura za izradu idejnog rješenja, nakon što je ljetos na “divlje” izgrađen privremeni terminal

9968 pregleda 6 komentar(a)
Privremeni vodeni terminal na Aerodromu, Foto: Vuk Lajović
Privremeni vodeni terminal na Aerodromu, Foto: Vuk Lajović

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom iz Budve (JPMD) će ove godine potrošiti čak 120.000 eura za sprovođenje međunarodnog konkursa za izradu idejnog rješenja za vodeni terminal Aerodroma Tivat. Istovremeno, za sve konkretne građevinske radove na unapređenju obalne infrastrukture u Tivtu, ta državna firma namjerava da 2023. potroši tek neznatno više - 159.000 eura.

U “Planu korišćenja sredstava JPMD za 2023”, koji je pred Novu godinu usvojla Vlada premijera Dritana Abazovića (URA), u segmentu nazvanom “Izrada projekata i projektne dokumentacije” za zonu morskog dobra na području opštine Tivat navodi se da će 120.000 eura biti potrošeno na “Međunarodni konkurs za Idejno rješenje - Vodeni terminal, VIP prijemna zgrada i ostali prateći objekti, Sektor 54, Opština Tivat”.

Međutim, i izrađivačima ovog Ppana iz JPMD, na čijem je čelu izvršni direktor Mladen Mikijelj (DF), i Upravnom odboru te državne firme kojim predsjedava Blažo Rađenović (URA), kao i resornom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje vodi ministarka Ana Novaković Đurović (URA), kao i cijeloj Vladi što je usvojila taj dokument, promaklo je da ne postoji planska dokumentacija za “Sektor, 54, Opština Tivat” na koju se poziva JPMD. Naime, prostor na kojem se planira gradnja ovog objekta pokriven je Državnom studijom lokacije (DSL) za Sektor 24 - Aerodrom Tivat, dok je Sektor 54 koji JPMD stavlja u svoj plan zapravo planski dokument koji se odnosi na područje opštine Bar - “Državna studija lokacije Sektor 54 - Ratac - Zeleni pojas”.

Ovakvom pripremom i usvajanjem Plana državna firma, koju vodi tandem Rađenović-Mikijelj, nastavlja sa neozbiljnim i improvizatorskim pristupom pitanju vodenog terminala Aerodroma Tivat, nakon što je prošle godine JPMD već utrošio preko 30.000 eura za pravljenje “privremenog objekta” vodenog terminala na lokaciji Blato.

Objekat je napravljen mimo onoga što za tu lokaciju propisuje Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godina, kao i bez dobijenih urbanističko-tehničkih uslova od Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat, odnosno od resornog Ministarstva, s obzirom da se ta lokacija nalazi u zahvatu važeće Državne studije lokacije “Aerodrom Tivat”. Uz to, ovaj je objekat napravljen bez uporišta u tada važećem Planu korišćenja sredstava JPMD za 2022. JPMD je uporkos svemu tome ipak na kraju na lokaciji Blato izvršilo betoniranje platoa koji vodi do tamo odranije napravljenog betonskog mula, izgradilo manji sanitarni čvor, kao i uredilo i asfaltiralo veliki plato za parkiranje vozila, te postavilo elektroenergetsku infrastrukturu, rasvjetu i hortikulturno uredilo čitav prostor sadnjom raznog bilja i drveća.

Sve to učinjeno je i bez dobijene formalne saglasnosti Agencije za civilno vazduhoplovstvo, iako se privremeni objekat vodenog terminala nalazi u za sigurnost letjenja na Aerodromu Tivak vrlo osjetljivoj zoni prilaznih ravni za slijetanje aviona na pistu 14, odnosno odlaznih ravni za polijetanje sa piste 32, te nekim svojim djelovima “probija” maksimalne visine objekata koji se tu čak i privremeno smiju nalaziti. Da bi besmisao i ironija onoga što je JPMD prošle godine uradilo na lokaciji Blato bili potpuni, objekat “privremenog vodenog terminala” napravljen je u tzv. jet blast, odnosno zoni opasnoj za zadržavanje ljudi i vozila zbog udara izduva mlaznih motora aviona koji polijeću sa piste 14, a na što jasno ukazuje i znak upozorenja koji se i danas tu nalazi.

Privremeni terminal ljetos koristilo manje od deset putnika

”Vodeni terminal je bio obećanje predsjednika Vlade, a ovo što sada dobijamo u Kukoljini nije klasični vodeni terminal kakav aerodrom Tivat i Crna Gora zaslužuju, već privremeno rješenje koje smo postigli u rekordnom roku. Turisti koji budu slijetali na aerodrom i nakon toga koristili ovaj terminal za dalji transfer, mislim da će imati sasvim drugačiji i mnogo ljepši i intenzivniji prvi doživljaj Boke i Crne Gore i neće čekati u dugim kolonama na cestama”, kazao je tada premijer Abazović koji je sporni objekat posjetio i inaugurisao 6. jula prošle godine.

Uprkos Abazovićevom optimizmu da će vodeni terminal učiniti čudo za smanjenje drumskih gužvi od aerodroma Tivat prema bokeljskim i budvanskim hotelima, objekat koji je prošle godine na Blatu napravilo JPMD, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” tokom cijelog ljeta opslužio je manje od 10 putnika.

To, međutim, nije obeshrabrilo JPMD da u svoj investicioni plan za ovu godinu uvrsti trošenje čak 120.000 eura za sprovođnje ovog međunarodnog konkursa.

Bonus video: