Brod Mornarice SAD-a stigao u Bar

Najavljeno je da će se tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Džon Tobin i članovi posade sastati sa kolegama iz crnogorske Mornarice, kao i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara
91 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 21.09.2017. 14:39h

Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) USS Porter (DDG 78), razarač sa navođenim projektilima iz klase Arleigh Burke, stigao je danas u Bar.

Iz Ambasade SAD-a u Podgorici kazali su da je cilj posjete, koja će trajati do 25. septembra, jačanje američko-crnogorskih odnosa i saradnje i da će ona doprinijeti da Evropa bude cjelovita, slobodna i u miru.

"Prisustvo ovog broda u Jadranskom moru pokazuje našu kontinuiranu posvećenost kolektivnoj bezbjednosti Evrope“, kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će se tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Džon Tobin i članovi posade sastati sa kolegama iz crnogorske Mornarice, kao i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara.

Tobin će, kako se navodi, razgovarati i sa komandantom Mornarice Vojske Crne Gore kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem.

U sklopu saradnje sa loklanom zajednicom, članovi posade američkog broda posjetiće Osnovnu školu “Srbija” i učestvovaće u sportskim susretima sa građanima Bara i pripadnicima Vojske Crne Gore.

"Ova posjeta luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva unapređenja pomorske bezbjednosti i sigurnosti“, kaže se u saopštenju.

Iz američke Ambasade su podsjetili da je USS Porter peti brod koji nosi ime dvije mornaričke legende: komodora Dejvida Portera (David Porter; 1780-1843) i njegovog sina admirala Dejvida Diksona Portera (David Dixon Porter; 1813-1891).

Kako je saopšteno, svojim legendarnim pomorskim dostignućima zaslužili su počasno mjesto u istoriji američke Mornarice.

"USS Porter je usidren u Roti, Španija. Dom skoro 300 oficira i mornara, brod nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada, uključujući hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, fitnes centre, biblioteku i šoping prostor", precizira se u saopštnju.

Kako se navodi, američka Šesta flota, sa sjedištem u italijanskom Napulju, izvodi široki spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi.

Bonus video: