Slavlje može bez petardi i vatrometa

Iz Udruženja “Roditelji” ukazuju da se Nova godina i Božić malo gdje slave kao u Crnoj Gori i da je problem što roditelji daju pogrešan primjer djeci

22734 pregleda 25 komentar(a)
Ostaci pirotehnike nakon jednog slavlja đaka u Podgorici (Iustracija), Foto: Luka Zekovic
Ostaci pirotehnike nakon jednog slavlja đaka u Podgorici (Iustracija), Foto: Luka Zekovic

Ozbiljna povreda obraza, povrede trbušnog zida, opekotine, oštećenja vida i sluha, povreda šake, koja za rezultat ima i amputaciju, kao u slučaju desetogodišnjaka iz Podgorice prije nekoliko dana - na takve posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava, posebno u vrijeme prije i tokom praznika, iz Uprave policije i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć upozoravaju godinama. Upozorenja i konkretni slučajevi povređivanja, ocjenjuju u Udruženju “Roditelji”, nisu dovoljna lekcija.

Kažu da nije dovoljno što je upotreba pirotehničkih sredstava zakonski uređena, da nije sve i odgovornost inspekcije i policije, već da bi roditelji, kada slave, trebalo da daju bolji lični primjer djeci i mladima.

”Nažalost, nemili događaji koji su se dešavali prethodnih dana govore nam da ne učimo dovoljno na greškama, a ova tema zaokupljuje sve veću pažnju javnosti samo na nekoliko dana godišnje, mada kao i većina onih koje se odnose na djecu. Ne smijemo čekati da život jednog djeteta bude ugrožen da bismo naučili kako treba da postupamo, jer njihova sigurnost treba da bude prioritet svih nas. To što imamo zakone i uredbe nije dovoljno”, kazala je “Vijestima” Katarina Čarapić iz Udruženja “Roditelji”.

Prema njenim riječima, uprkos propisima, nedozvoljena pirotehnička sredstva mogu da se kupe na svakom koraku.

”A i ova koja su dozvoljena nisu sigurna, kako se pokazuje i što je i logično, posebno kada govorimo da ih koristi neko u uzrastu djeteta. Kako inspekcija i policije, ovo je odgovornost i porodice i roditelja. Iako znamo koliko mogu biti opasna, mi im ih ipak direktno ili indirektno dozvoljavamo. Veoma je važno da i roditelji razgovaraju sa djecom od najranijeg uzrasta o tome, koje su posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava i kako mogu ugroziti svoj i tuđi život. Znamo da je sa starijom djecom to teže ispratiti i iskontrolisati, ali i nije nemoguće. Nova godina i Božić se slave u mnogim zemljama, ali na ovaj način malo gdje. A slave se tako kako se slave, jer ih mi odrasli tako slavimo i dajemo primjer djeci. I upravo u tome i jeste problem”, mišljenja je Čarapić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U Institutu za bolesti djece prije dva dana, iz bolnice u Meljinama, primljeno je dijete kome su petarde eksplodirale u krilu. Tom prilikom, dječak je zadobio povrede trbušnog zida, opekotine i oštećeni su mu vid i sluh.

”Dijete ima povrede trbušnog zida, oštećenje sluha, povredu oka, opekotine na butinama i ruci. Trenutno je stabilan, ali je planirana operacija po smirivanju upalnog procesa”, kazao je direktor Instituta za bolesti djece Velibor Majić gostujući u “Bojama jutra” na TV Vijesti.

Dodao je i da se u Institutu od opekotina zadobijenih od pirotehničkih sredstava liječi i previja još petnaestoro djece.

Jednom djetetu u Podgorici prije nekoliko dana urađena je amputacija zbog povreda koje su izazvane pirotehničkim sredstvima. Majić je kazao da je dječak primljen sa teškim oštećenjem šake nastalim upotrebom vatrometa.

”Tu je praktično došlo do amputacije djelova svih prstiju, jedan je praktično potpuno uništen. Dežurni ortoped i hirurg su previli dijete i shvatili da bi postojala određena mogućnost replantacije ukoliko se pošalje na mikrohirurgiju u određenom vremenskom intervalu, koji je nekih osam sati. Urađen je specijalni transport i unutar šest sati od povrede, dijete je bilo u Beogradu”, kazao je on.

Dodao je i da je mogućnost replantacije kod eksplozivnih povreda vrlo ograničena.

”Replantacija znači vraćanje otkinutog organa, prsta gdje bi se ponovo prišio i obezbijedila njegova prokrvljenost. Operacija je rađena istu noć, ishod je potpuno neizvjestan, jer su to teške eksplozivne povrede, praktično kao ratne povrede i uvijek postoji mogućnost infekcije, odbacivanja”, kazao je Majić TV Vijesti, dodajući da za dječaka predstoji nekoliko nedjelja intenzivnog liječenja, kako bi se probala spasiti funkcija šake.

I brat dječaka kojem je amputirana šaka zadobio je povrede prsta...

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prema njegovim riječima, to što je Uprava policije izdala zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava, u praksi nije dovelo i do manjeg broja povreda.

”Od Centra bezbjednosti smo dobili dopis da svaku povredu nastalu pirotehničkim sredstvima moramo da prijavimo. Ne bih rekao da ih je bilo manje. Svake godine imamo povrede, ali ove su drastično ozbiljnije”, rekao je on.

Prema podacima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, povreda je bilo i u Bijelom Polju, na primorju...

Direktor Vuk Niković kazao je da je nekad dovoljna jedna povreda, u kojoj je ugrožen nečiji život...

Majić je apelovao na roditelje da djeci ne dozvole da budu u kontaktu sa pirotehničkim sredstvima.

”Da im ne daju, jer nikad ne možete da predvidite šta će se desiti. Dešavalo se i da dijete koje, uslovno rečeno, zna da rukuje, baci, a da naiđe drugo dijete koje je malo ili uzme, i dođe do oštećenja ili vida, opekotina ili amputacije prstiju na šakama... To su uglavnom djeca ispod deset godina”, upozorio je direktor Instituta za bolesti djece.

Da je odgovornost na roditeljima, koji sa djecom često bacaju petarde i vatromete, ukazali su i psiholozi. Psihoterapeutkinja Darja Bambur rekla je TV Vijesti da je to posebno slučaj sa adolescentima, u uzrastu kada dijete nije u stanju da jasno percipira vezu između uzroka i posljedice i da se u tom uzrastu djeca često upuštaju u brojna rizična ponašanja, nesvjesni posljedica.

”Ali, odrasli bi morali biti svjesni posljedica i biti odgovorni da zaštite djecu”, poručila je ona.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Povrede pirotehničkim sredstvima, prema podacima koje je na vebsajtu objavio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, ostavljaju ozbiljne posljedice kod desetina hiljada ljudi širom svijeta. Dodaju da muškarci tri puta češće stradaju u odnosu na žene, da se to dešava najčešće usljed neadekvatnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, te da žene uglavnom bivaju slučajno povrijeđene na javnim mjestima i događajima. Posebno je zabrinjavajuće, kako navode, to što najveći broj povrijeđenih predstavljaju mlade osobe.

“Uzrok svake druge nastale povrede je neadekvatno rukovanje pirotehničkim sredstvima. Neispravnost pirotehničkih sredstva uzrok je svake treće nastale povrede”, pojašnjavaju i dodaju da se nastanak svih povreda može spriječiti.

Ugrožene bebe, starije osobe, životinje...

Pored toga što izaziva povrede, upotreba pirotehnike ima i druge negativne efekte, upozoravaju stručnjaci. Pored ostalog, stvara buku i ugrožava druge, kao što su bebe, mala djeca, bolesne i starije osobe, djeca s autizmom...

Pirotehnika ugrožava i život drugih živih bića - kod pasa i mačaka izaziva veliki stres i intenzivan osjećaj straha.

”Svake godine hiljade ljubimaca bude povrijeđeno ili smrtno strada od povreda ili srčanog udara usljed stresa izazvanog pirotehnikom”, upozoravaju stručnjaci.

Pirotehnička sredstva takođe mogu da izazovu požar, smanjuju vidljivost, zagađuju vodu...