Amerikanci naručili terence i za Crnu Goru

Ovo je već četvrta narudžba koju za JLTV vozila ispostavljaju američke oružane snage, a u kojima je i određeni kontingent vozila namijenjen za potrebe Vojske Crne Gore

35048 pregleda 40 komentar(a)
Do kraja ove godine Crnoj Gori bi trebalo da bude isporučeno 35 vozila: JLTV oshkosh, Foto: Oshkosh Defence
Do kraja ove godine Crnoj Gori bi trebalo da bude isporučeno 35 vozila: JLTV oshkosh, Foto: Oshkosh Defence

Kompanija Oshkosh Defence iz američke savezne države Viskonsin, objavila je nedavno da je Komanda za narudžbe i ugovaranje opreme Vojske SAD - arsenal iz Detroita, dostavila narudžbu vrijednu 102 miliona dolara za isporuku novih lakooklopnih patrolnih vozila tipa “oshkosh JLTV”.

Američki proizvođač nije precizirao za koji broj vozila se odnosi ova narudžba, ali je naveo da se radi o JLTV vozilima koja je američka vojska naručila ne za sebe, već za strane kupce: Rumuniju, Litvaniju, Sjevernu Makedoniju, Brazil i Crnu Goru.

Ovo je već četvrta narudžba koju za JLTV vozila ispostavljaju američke oružane snage, a u kojima je i određeni kontingent vozila namijenjen za potrebe Vojske Crne Gore.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je za vrijeme mandata bivšeg ministra Predraga Boškovića (DPS) 2019. u potpuno netransparentnom postupku, odlučilo da umjesto jednog od tri tipa lakooklopna patrolna terenska vozila evropskih proizvođača koji su ušli u uži izbor, opremi dvije pješadijske čete JLTV vozilima američkog proizvođača “oshkosh”. U aranžmanu koji je kako je zvanično saopšteno iz MO vrijedan 36,17 milione dolara, naručeno je ukupno 67 JLTV-a, od kojih su do sada iz SAD isporučena 32.

Čitav ovaj aranžman proglašen je povjerljivim i MO je odbilo da javnost upozna sa njegovim detaljima uključujući i onaj osnovni – pojedinačnom cijenom vozila koju plaćaju poreski obveznici.

”Vijesti” su međutim, ljetos došle do originalnih faktura iz kojih se vidi da je prosječna cijena jednog crnogorskog JLTV-a bila čak 412.746,48 dolara - značajno više nego što su ista takva vozila plaćali Amerikanci i druge nacije koje su ih kupovale, ali ipak ukupno za oko 1,8 miliona eura manje nego što je Bošković ranije javnosti saopštio da košta cijeli ovaj aranžman.

Prva naručena vozila Crnoj Gori su isporučena na jesen 2020, dok je posljednja isporuka od deset vozila, nakon duže pauze, stigla pred novogodišnje praznike.

Do kraja ove godine bi Crnoj Gori trebalo da bude isporučeno i preostalih ukupno 35 vozila.

Ranije je iz Ministarstva odbrane Crne Gore saopštavano da će četiri vozila biti u komandnoj, odnosno varijanti za medicinsku evakuaciju, osam komada će biti u protivoklopnoj varijanti naoružani sa vođenim protivtenkovskim raketama, a 55 komada će biti nadograđeno sa tzv. daljinski upravljanim borbenim stanicama opremljenim sa mitraljezima kalibra 12,7 mm.

U međuvremenu je nagoviješteno da će Vojska Crne Gore (VCG) biti opremljena samohodnim minobacačima kalibra 120 mm, a logično je da to budu izraelska oružja tipa Elbit Soltam Spear Mk2, jer se upravo ona ugrađuju i na “oshkosh JLTV” vozila.

Od Elbita je Ministarstvo odbrane Crne Gore već kupilo daljinski upravljane borbene stanice za JLTV-je, naoružane mitraljezima kalibra 12,7 mm, a očekuje se da će od Izraelaca kupiti i vođene protivoklopne rakete “spike” koje proizvodi kompanija “Rafael Advanced Systems”, a koje se takođe mogu lako integrisati na ova vozila.

”NATO, saveznici i partnerske države nastavljaju da se oslanjaju na vrhunsku mobilnost i prohodnost, dokazanu zaštitu i superiornu pouzdanost i interoperabilnost koju JLTV pružaju kao odgovor na njihove potrebe za lakim taktičkim vojnim terenskim vozilima. Do danas, sedam stranih partnera je naručilo ili izrazilo namjeru da nabavi ova vozila izvanrednih karakteristika”, saopštila je kompanija “Oshkosh Defence” povodom najnovije narudžbe kontingenta vozila vrijednog 102 miliona dolara za Rumuniju, Litvaniju, Sjevernu Makedoniju, Brazil i Crnu Goru.

Potpredsjednik te kompanije za međunarodnu saradnju Džon Lazar je istakao da je “Oshkosh Defence” posvećen podršci stranih saveznika u zaštiti njihovih vojnika i jačanju borbenih sposobnosti, uz istovremenio unapređenje njihove interoperabilnosti sa oružanim snagama SAD.

Crnogorski “oshoksh JLTV” naručivani u četiri navrata

Crnogorski “oshoksh JLTV” do sada su naručivani u četiri navrata: decembra 2019. godine 30 vozila za VCG naručeno je u kontingentu od ukupno čak 2.721 vozila, po ugovoru vrijednom 803,9 miliona dolara. Osim 30 crnogorskih, sva ostala vozila iz ovog ugovora bila su namijenjena za Vojsku, Mornaricu, Vazduhoplovstvo i Marinski korpus oružanih snaga SAD.

Druga narudžba vrijedna ukupno 591,6 miliona dolara, u kojoj su bila i JLTV vozila za Vojsku Crne Gore, kompaniji “Oshkosh Defence” upućena je novembra 2021. Tada je naručeno ukupno 1.669 ovih vozila i 868 posebnih terenskih prikolica za njih, od čega je ukupno 125 vozila bilo namijenjeno za Brazil, Litvaniju, Sloveniju i Crnu Goru, a ostala za oružane snage SAD.

Treći put JLTV za VCG poručeni su u julu 2022. kao dio kontingenta od ukupno 513 tih vozila i 1.152 prikolice za njih, a čiji su korisnici uz Crnu Goru i Vojsku SAD, bili i Brazil i Litvanija, dok je posljednja porudžbina “Oshkosh Defenceu” plasirana prije tri dana.

Bonus video: