Tivat dobija sopstveni gradski saobraćaj?

Postojala bi i mogućnost da grad Tivat za nabavku nekih vozila za svoj javni gradski prevoz, a koja su na električni, hibridni i pogon na CNG gas, dobije i finansijsku podršku iz IPA fondova

5483 pregleda 3 komentar(a)
Autobus Blue Linea u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Autobus Blue Linea u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat raspisala je tender za izradu Studije javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, procijenjene vrijednost 42.500 eura sa PDV-om.

Trenutno djelatnost javnog prevoza putnika na području Tivta obavlja autobuska kompanija Blue Line iz Herceg Novog. Ta firma gradski, prigradski i đački prevoz na teritoriji Tivta obavlja još od 2008, a posljednji ugovor sa Opštinom Tivat je za obavljanje tog posla potpisala u februaru 2019. na period od pet godina.

Korisnici usluga javnog prevoza do sada su se u više navrata žalili na način na koji on funkcioniše, posebno u periodu van glavne ljetnje turističke sezone kada je Blue Line zbog nerentabilnosti i malog broja putnika, ukidao polaske na pojedinim linijama, prije svega prema Krtolima, u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Bilo je i primjedbi korisnika na način na koji u Tivtu funkcioniše đački prevoz koji takođe mahom obnavlja Blue Line, pa je lokalna administracija odlučila da pokuša sistemski da redefiniše problematiku javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u tom gradu. Pritom se, budući da je u pitanju djelatnost od javnog interesa, a ukoliko to kao ekonomski ispravan model pokažu analize na koje će odgovor dati Studija čija izrada predstoji, ne isključuje ni mogućnost da Opština sama kupi autobuse i minibuse, te da onda lokalna uprava sama organizuje funkcionisanje sistema javnog prevoza.

Pritom bi postojala i mogućnost da grad Tivat za nabavku nekih vozila za svoj javni gradski prevoz, a koja su na električni, hibridni i pogon na CNG gas, dobije i finansijsku podršku iz IPA fondova.

Tender traje do 26. januara kada će se i otvoriti ponude, a izabrani ponuđač koji mora imati dobre reference u izradi sličnih studija i rješenja u javnom saobraćaju, te odgovarajući stručni tim saobraćajnih inženjera, imaće rok od 180 dana od dana potpisivanja ugovora da završi taj kompleksni dokument.

Bonus video: