Vuk Vuković dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore

Njegova oblast interesovanja su medijska produkcija i digitalna kultura, a posebno digitalna transformacija medija

4856 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Vanredni profesor dr Vuk Vuković dobitnik je priznanja za poseban doprinos razvoju umjetničko-istraživačkog rada i međunarodnom poziciniranju Univerziteta Cme Gore (UCG).

Vuković je priznanje dobio na predlog Vijeća Fakulteta dramskih umjetnosti UCG, a priznanje mu je uručio rektor UCG Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG.

Pored Fakulteta dramskih umjetnosti, matične institucije, Vuković predaje na Fakultetu likovnih umjetnosti UCG, Fakultetu političkih nauka UCG i na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Njegova oblast interesovanja su medijska produkcija i digitalna kultura, a posebno digitalna transformacija medija.

Iz Univerziteta je saopšteno da Vuković potpisuje kao koautor poglavlja u međunarodnim zbornicima, časopisima i monografijama na temu filma, književnosti, medija, ali i kao samostalan autor poglavlja u nacionalnim zbornicima, časopisima i monografijama.

U 2022. godini se posebno izdvaja poglavlje Egalitarian or Stereotypical? Gender Representation in Disney Feature Fairy Tales of the Twenty- First Century u studiji Interpreting and Experiencing Disney: Mediating the Mouse (ur. Priscilla Hobbs) čije izdanje potpisuju britanska izdavačka kuća Intellect i renomirani međunarodni izdavač The University of Chicago Press.

Kreativni je producent animirane radio drame Kralj i kamenorezac, u produkciji Hercegnovskog pozorišta i Radio-televizije Herceg Novi, čija je premijera je bila krajem 2021. godine, i ko-producent druge sezone podkasta Iza tvog ekrana. Autor je i producent niza radijskih projekata realizovanih u okviru manifestacije UNESCO World Radio Day, kao i producent mnogobrojnih događaja i aktivnosti u funkciji promocije radija kao medija. Bio je, između ostalog, programski producent manifestacije Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti koja je, dvije godine zaredom, održavana kao revija radio-dramskog stvaralaštva.

Autor je monografije Društveni mediji i upravljanje komunikacijama (2019), ekspert IREX-a za oblast medijske pismenosti, kao i evaluator/recenzent mnogobrojnih studija i međunarodnih izvještaja u oblasti medijskih sloboda, bezbjednosti novinara, pluralizma medija.

Bonus video: