Zamijenjena spomen ploča u selu Dragovoljići kraj Nikšića

„Čuvajući i obnavljajući spomen-obilježja iz NOR-a, UBNOR i antifašisti Nikšića štite i sve tekovine narodnooslobodilačkog rata koji se danas sve više napada i nipodaštava", poručili su iz nikšićkog UBNOR-a

6736 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UBNOR
Foto: UBNOR

Udruženje boraca narodnoosobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića u selu Dragovoljići, kraj Nikšića, u mjestu Risji do, na kući Milivoja Kneževića, prvoborca iz ovoga kraja, zamijenili su staru spomen-ploču novom istih dimenzija i sa istovjetnim tekstom.

Na spomen-ploči je uklesan sljedeći tekst: „U ovoj kući, oktobra 1943. godine, bilo je sjedište pokrajinskog komiteta KPJ i glavnog štaba NOV za Crnu Goru i Boku“.

foto: UBNOR

„Čuvajući i obnavljajući spomen-obilježja iz NOR-a, UBNOR i antifašisti Nikšića štite i sve tekovine narodnooslobodilačkog rata koji se danas sve više napada i nipodaštava, a žrtve koje smo podnijeli i doprinos koji smo dali konačnom oslobođenju domovine zaboravlja i pripisuje i onima koji su sarađivali sa okupatorom. To ne smijemo i nećemo dozvoliti iako je antifašizam koji baštini slobodarska Crna Gora napadnut iz 'svih oružja', i ne samo kod nas. Ipak, antifašizam je u genetskom kodu slobodarske i građanske Crne Gore i on će sigurno pobijediti i uvesti nas u demokratsko društvo ravnopravnih i suverenih naroda gdje nam je oduvijek i bilo mjesto“, poručili su iz nikšićkog UBNOR-a.

Bonus video: