Zbog snusa mijenjati zakon i pojačati inspekciju

Ovaj duvanski proizvod sadrži i do 8.000 hemijskih supstanci, od kojih je 10 odsto kancerogeno

8131 pregleda 2 komentar(a)
Snus je zabranjen u EU, osim u Švedskoj, Foto: Shutterstock
Snus je zabranjen u EU, osim u Švedskoj, Foto: Shutterstock

Zbog toga što se duvanski proizvodi kao što je snus prodaju i djeci u Crnoj Gori, institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda preporučila je da se što prije zakonski reguliše ova oblast.

Snus je duvanski proizvod i sadrži i do 8.000 hemijskih supstanci, od kojih je 10 odsto kancerogeno, koji, ističe se u izjašnjenjima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, prodiranjem u krv značajno narušava imunitet mlade osobe i povećava rizik nastanka malignih i drugih oboljenja.

Prilikom obilazaka škola i razgovora sa zaposlenima, iz institucije Zaštitnika upoznati su da se sa ovim problemom suočavaju pojedine ustanove u Budvi, Kotoru, Podgorici i da djeca neometano mogu da na trafikama kupuju snus.

”Zapaža se da se duvanski prozivod snus može naručiti putem interneta, jednostavno klikom na stavku da je osoba starija od 18 godina, što mogu da urade i djeca kako bi došla do proizvoda”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković. Ona je istakla primjer da su nastavnici i roditelji primijetili da djeca konzumiraju proizvod “Snus Thunder Dark Frost”, koji se može naručiti preko interneta.

U izjašnjenju Ministarstva i Instituta navodi se da se pojam snus nerijetko pogrešno upotrebljava i za druge slične proizvode, kao što su duvan za žvakanje i nikotinske vrećice, koji nije duvanski proizvod, te da se preporučuje analiza sadržaja proizvoda koji se nudi na tržištu i koji se u posljednje vrijeme sve češće upotrebljava.

Zapaža se da je u zemljama Evropske unije, čijem članstvu stremi i Crna Gora, zabranjeno plasiranje snusa na njihovo tržište. Jedini izuzetak je Švedska, gdje je nastao ovaj proizvod i koja je garantovala da se on neće prodavati van njenih granica.

Ministarstvo i Institut planiraju da iniciraju izmjene Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda. Takođe u pripremi je i novi Zakon o duvanu, kojim će se regulisati zabrana proizvodnje, obrade i prometa duvana za oralnu upotrebu i regulisati zabrana kupovine i prodaje duvanskih proizvoda putem interneta.

U mišljenju zamjenice zaštitnika se napominje i da je Komitet za prava djeteta Ujedinjenih nacija istakao da države imaju obavezu da zaštite adolescente od nezakonite upotrebe opojnih droga i psihotropnih supstanci, kao i da treba da osiguraju pravo adolescenata na zdravlje u vezi sa korišćenjem tih supstanci, kao i duvana, alkohola i rastvarača. Adolescentima bi, ističe se, trebalo obezbijediti tačne i objektivne informacije zasnovane na naučnim dokazima, u cilju sprečavanja i smanjenja štete od upotrebe droga.

”Podaci kod kojih je zaštitnik došao prilikom sprovođenja istraživanja Djeca i bolesti zavisnosti, ukazuju da rizičan period ponašanja učenika počinje u šestom razredu osnovne i traje do drugog razreda srednje škole, te se u tom periodu djeci/učenicima mora posvetiti najviše pažnje. Istraživanje je pokazalo da više od 20 odsto učenika konzumira duvan”, navodi se u nalazu. Tom prilikom zaštitnik je između ostalog dao preporuku lokalnim vlastima da uspostave modele saradnje sa ustanovama obrazovanja, zdravlja, socijalne i dječje zaštite, sporta i kulture u cilju sprovođenja preventivnih programa.

Nadzor nad sprovođenjem Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih prozvoda vrši Ministarstvo zdravlja, a poslove inspekcijskog nadzora sanitarni, zdravstveni i tržišni inspektor.

”Zaštitnik smatra da je potrebna pojačana kontrola kada je riječ o prometu, kako duvana za oralnu upotrebu, tako i prodaje duvanskih proizvoda djeci. Od strane predstavnika sektora zdravstva je navedeno da na tržištu postoji duvan za žvakanje i nikotinske vrećice, koji nije duvanski proizvod, a koji takođe stvara negativne efekte po zdravlje. Stoga je nužna što skorija analiza sadržaja proizvoda koji se nudi na tržištu i koji se u posljednje vrijeme sve češće upotrebljava od strane djece”, poručuje se u nalazu Mijušković.

Ona je dala preporuku Ministarstvu i Institutu da što prije radi na mijenjanju zakona, ali i da se u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima sprovode redovne kontrole prodaje opasnih duvanskih proizvoda dostupnih na našem tržištu i s tim u vezi preduzimaju aktivnosti.

Bonus video: