Javni poziv za učešće u radu mehanizma za praćenje primjene UNCRPD

Iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda su naveli da je javni poziv namijenjen predstavnicima civilnog društva, sa posebnim naglaskom na one koji predstavljaju osobe sa invaliditetom (OSI)

1723 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Institucija Ombudsmana objavila je javni poziv za pružanje podrške uspostavljanju i učestvovanje u radu nezavisnog mehanizma za promociju, zaštitu i praćenje primjene Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom (UNCRPD) u Crnoj Gori.

Iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda su naveli da je javni poziv namijenjen predstavnicima civilnog društva, sa posebnim naglaskom na one koji predstavljaju osobe sa invaliditetom (OSI).

“Nezavisni monitoring mehanizam biće uspostavljen uz pomoć projekta „Podrška nezavisnom monitoringu UNCRPD“ koji realizuje institucija Zaštitnika, uz tehničku podršku Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori”, rekli su iz Institucije Ombudsmana.

Oni su pojasnili da je projekat dio dvogodišnje inicijative "Unapređenje inkluzije djece sa smetnjama u razvoju i odraslih sa invaliditetom u Crnoj Gori", finansirane od Partnerstva Ujedinjenih nacija za prava osoba sa invaliditetom (UNPRPD) koju realizuju UNICEF, UNDP i Kancelarija rezidentnog koordinatora UN u Crnoj Gori.

“Institucija Zaštitnika nastoji da uspostavi nezavisni monitoring mehanizam u čijem će radu u potpunosti, u skladu sa članom 33. stavom 3 UNCRPD-a, učestvovati najviše 15 predstavnika organizacija koje se bave zaštitom prava odraslih sa invaliditetom i djece sa smetanjama i teškoćama u razvoju, uključujući osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim invaliditetom”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, projekat će pružiti priliku da oni koji učestvuju u radu nezavisnog mehanizma ojačaju kapacitete za nadgledanje i analizu ključnih problema sa kojima se suočavaju odrasli sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kao i kapacitete za zagovaranje održivosti nezavisnog mehanizma nakon završetka projekta.

Više informacija o kriterijumima i potrebnoj dokumentaciji za prijavu na javni poziv dostupno je na linku: https://www.ombudsman.co.me/34892.news.html

Iz Institucije Zaštitnika naveli su da prijavljivanje traje 15 dana, na adresu ulica Svetlane Kane Radević, br. 3 Podgorica.

Bonus video: