Špajak: Ako postoji sumnja u Milačićeve izjave i stavove prijavite ga nadležnim organima

Članica Savjeta RTCG i programska direktorica LGBT Foruma progres reagovala na prozivku grupe NVO

9822 pregleda 3 komentar(a)
Špajak, Foto: LGBT Forum Progres
Špajak, Foto: LGBT Forum Progres

Milica Špajak, članica Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG) i programska direktorica LGBT Foruma progres poručila je da ni ona ni ostali članovi Savjeta nisu adresa kojoj se treba obraćati povodom poziva nekoliko NVO da se preispita odluka o emitovanju emisije "Grad koji volim", autora Matije Milačića.

Nevladine organizacije Queer Montenegro, Asocijacija "Spektra", Juventas i Udruženje "Stana" pozvale suz ranije danas Savjet, uredništvo i direktora RTCG da preispitaju pomenutu odluku, jer kako su saopštili, Milačić je javnosti poznat po mizoginim i homofobnim izjavama.

Oni su istakli da veoma zabrinjava činjenica da je članica Savjeta Milica Špajak među onima koji su dozvolili da se na Javnom servisu da prostor osobi koja ima pozamašnu istoriju javnog iznošenja negativnih stavova prema ženama, LGBTIQ osobama...

"Prije svega, pozivam sve potpisnike/ce dopisa da pažljivo pročitaju Zakon o nacionalnom javnom emiteru (član 25) kao i ostala dokumenta koja regulišu rad i nadležnosti Savjeta. Sigurna sam da će pomenuti dokumenti jasno dati do znanja da ni Milica Špajak, ni ostali članovi Savjeta nijesu adresa na koju se treba obratiti ovim dopisom, niti je u našoj ingerenciji uticanje na uređivačku politiku menadžmenta Javnog servisa", navela je Špajak u reagovanju.

Ona je pomenute NVO pozvala da ukoliko postoje osnovane sumnje da stavovi i izjave Milačića podliježu krivičnoj odgovornosti uredno prijave pomenutog novinara nadležnim organima.

"Kako bi se institucije bavile ovim pitanjem, a ja ću, kao što je dobro poznato i do sada, uvijek reagovati na bilo koje kršenje ljudskih prava na svim kanalima RTCG", istakla je Špajak.

Bonus video: