Profesoru Lazaru Pejoviću godišnja nagrada UCG-a

Pejović je dobio priznanje poseban doprinos razvoju umjetničko-istraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore

3005 pregleda 7 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Profesor Fakulteta likovnih umjetnosti Lazar Pejović dobio je priznanje Univerziteta Crne Gore (UCG) za poseban doprinos razvoju umjetničko-istraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore.

Priznanje se odnosi na ostvarene aktivnosti i umjetničke reference realizovane u toku 2022. godine. Na predlog Vijeća Fakulteta, profesoru Pejoviću priznanje je uručio rektor UCG-a prof. dr Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG-a.

Vijeće tog fakulteta posebno ističe doprinos profesora Pejovića u realizaciji monografske publikacije „Istorija umjetnosti Crne Gore” u tri toma, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Pejović je u tom projektu obavljao poslove likovnog urednika, autora i urednika fotografije i producenta. Glavni urednik je akademik prof. dr Aleksandar Čilikov.

Rad na tom projektu, kako je saopšteno iz UCG-a, otpočeo je 2018. godine. Prva dva toma, objavljena 2022, obuhvataju period od praistorije do kraja srednjeg vijeka i novi vijek. Tekstove su napisali dr Saša Brajović, dr Aleksandar Čilikov, dr Dragana Kujović, dr Tatjana Koprivica, dr Čedo Marković i dr Slobodan Raičević. Završetak trećeg toma, koji obuhvata period od druge polovine XIX vijeka do početka XXI vijeka, očekuje se tokom ove godine.

"Uređivački koncept knjige 'Istorija umjetnosti Crne Gore' zasniva se na ideji objedinjavanja najznačajnijeg umjetničkog nasljeđa nastalog na tlu današnje države Crne Gore u jedinstvenu publikaciju koja bi, pored naučne sinteze, omogućila čitaocu formiranje mentalne mape našeg kulturnog nasljeđa, njeno sagledavanje i razumijevanje kao cjeline kroz adekvatnu vizuelnu reprezentaciju. Zato je organizovano terensko istraživanje u trajanju od više od 100 dana, tokom kojeg je prikupljen dragocjeni vizuelni materijal, uz veliku pomoć svih institucija kulture i vjeriskih zajednica u Crnoj Gori. Posebna pažnja je posvećena likovnom uređivanju i grafičkom oblikovanju publikacije: izboru fotografija i ilustrativnih priloga, njihovoj organizaciji u hijerarhijski jasne odnose i koherentne sadržajne cjeline kao i nizu oblikovnih dizajnerskih intervencija. Za ostvarenje zadatog cilja značajan doprinos je dao dizajnerski tim koji sačinjavaju doc. mr Adela Zejnilović, mr Sandra Đurović, Ivana Vujošević — sve članice kolektiva FLU — kojim je rukovodio likovni urednik tokom skoro dvije godine rada na struktuiranju i oblikovanju publikacije", navodi se u saopštenju.

Bonus video: