Adžić preuzeo, Ministarstvo i dalje ćuti

Ministarstvo odbrane uporno ignoriše pitanja “Vijesti” o jedinstvenom slučaju da je službenik-civil prijavljen za mobingovanje uniformisanog profesionalnog vojnog lica

31392 pregleda 20 komentar(a)
Zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zekovic
Zgrada Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo odbrane (MO) već više od mjesec dana izbjegava da odgovori na pitanja “Vijesti” vezano za jedinstveni do sada prijavljeni slučaj mobinga u kojem je navodno, civilno lice zaposleno u tom državnom organu maltretiralo i neprimjereno se odnosilo prema uniformisanom pripadniku Vojske Crne Gore (VCG) koji službuje u MO.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, MO nije pokretalo disciplinski postupak protiv prijavljene službenice kojoj se planira produženje ugovora o djelu na osnovu kojeg je ona trenutno angažovana u MO, odnosno njeno kasnije zapošljavanje za stalno u tom resoru.

Istovremeno, žrtva mobinga – profesionalna vojnikinja koja je prijavila tu službenicu i dalje je pod pritiskom jer prema njenim navodima, i dalje trpi mobing, ruganje i provokacije od službenice koju je prijavila i njene šefice - takođe civilnog namještenika u MO.

“Vijesti” su još krajem oktobra prošle godine pisale o slučaju vodnice Natalije Ergić koju je, prema njenim riječima i navodima prijave koju je ona podnijela pretpostavljenima u MO, na radnom mjestu u prostorijama tog ministarstva, 17. avgusta prošle godine, navodno maltretirala i neprimjereno joj se obraćala službenica Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane MO, Sara Popović.

Prema navodima iz prijave Ergićeve, koju je ona uputila pretpostavljenima i sa kojom su upoznate “Vijesti”, Popović je toga dana ušla u službenu prostoriju u kojoj radi vodnica i pred svjedocima, vrlo se drsko, neprimjereno i uvredljivo ponašala prema uniformisanoj pripadnici VCG, odbijajući da na njeno traženje saopšti ko joj je neposredno nadređeni u Direkciji u kojoj je Popović zaposlena.

Neprimjereno ponašanje je kulminiralo time što je službenica Popović navodno opsovala uniformisano profesionalno vojno lice i napustila prostoriju, uz prezrivu poruku “šta ćeš ti”.

Ovakvo ponašanje nedopustivo je po Zakonu o Vojsci Crne Gore i Etičkom kodeksu državnih službenika i namještenika.

Sa Popović je u oktobru 2021. godine bivša ministarka odbrane Olivera Injac raskinula ugovor o njenom angažovanju u Direkciji za međunarodnu saradnju MO, ali je ona prošle godine kada je umjesto Injac za ministra odbrane došao Raško Konjević (SDP) vraćena na istu poziciju.

Izvori “Vijesti” tvrde da je Popović na službeničko mjesto u ovoj Direkciji MO vratila Sandra Drecun, šefica kabineta u međuvremenu razriješenog ministra odbrane Konjevića.

Iako je Ergić protiv Popović podnijela prijavu za mobing i više puta preko advokata ukazivala na kršenje zakona i Etičkog kodeksa u ovom slučaju, neposredno nadređeni ove civilne službenice – njena šefica u Direkciji za međunarodnu saradnju Ana Radusinović i načelnica te Direkcije Žana Špadijer, na to nisu reagovale, već su navodno, na svaki način nastojale da zaštite Popović.

Sagovornik “Vijesti” upućen u ovaj slučaj tvrdi da je Špadijer navodno “poznata po tome da je skupljala spiskove za DPS pred izbore 2020.” i dodaje da Špadijer i još neki visoko pozicionirani službenici MO, “nikada nisu prestali da u tom organu rade u skladu sa uskostranačkim potrebama i političkim interesima DPS-a koji ih je svojevremeno, na te pozicije i instalirao,” kao i da oni na svaki način štite svoje političke istomišljenike na nižim pozicijama poput Popovićeve, ma kakav oni prestup i povredu Etičkog kodeksa ili zakona da naprave.

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” u vezi s ovim slučajem i prvi put kada smo o njemu pisali, a ćuti i u posljednjih više od mjesec dana od kada su tom resoru kojim nakon smjene Konjevića, koordninira ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (URA) poslata pitanja.

U međuvremenu je vodnici Ergić navodno zaprijećeno da će, nakon što je o njenom slučaju pisano u medijima, dobiti tzv. nečasni otpust iz Vojske Crne Gore. Zaprijećeno joj je i da će biti poslata na službu u drugi grad, udaljen od mjesta u kojem živi, a u koji se inače, pripadnici VCG šalju “po kazni”, pa je ova podoficirka zbog stresa i uznemiravanja koje trpi mjesecima u međuvremenu završila na bolovanju.

Iz MO nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je tačno da se vodnici Ergić sprema prekomanda po kazni ili nečasni otpust iz VCG, te na osnovu konkretno kojeg njenog propusta, greške ili kršenja zakona i vojnih propisa je ta profesionalna podoficirka dovedena u situaciju da u cilju zaštite svog radno-pravnog statusa u VCG, mora angažovati advokata.

Bez odgovora su ostala i pitanja što je MO od dana kada mu je dostavljena službena zabilješka vodnice Natalije Ergić o navodnom napadu na nju 17. avgusta od strane civilnog lica na službi u MO Sare Popović i od kada je pokrenut postupak zaštite od mobinga prema Ergić kao oštećenoj, do sada konkretno preduzelo na rješavanju ovog problema i sa čime je do sada taj postupak konkretno rezultirao.

MO izbjegava da odgovori i na pitanja da li je u ovom slučaju utvrđeno ili ne da postoji bilo kakva odgovornost civilne službenice Popović i koje konkretno sankcije je Ministarstvo izreklo prema tom civilnom licu, ukoliko je utvrđeno da je Popovićeva zaista mobingovala i ometala profesionalno i uniformisano vojno lice u obavljanju dužnosti i ponašala se protivno članu 95 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Bonus video: