Tivat: Počela sadnja novih palmi na Pinima

Obnavlje se prepoznatljivi drvored koji je uništio palmin surlaš

6835 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Radovi na obnovi postojećeg zasada kanarskih palmi (Lat. Phoenix canariensis Chabaud) na zelenim površinama gradske rive Pine, počeli su danas u Tivtu.

Posao obavlja firma Monte Verde iz Kotora.

"U sklopu predviđenih radova biće vršena priprema terena za sadnju, odnosno demontaža dijela postojećeg mobilijara radi pristupa mehanizacije, iskop rupa i uklanjanje ostataka panjeva palmi koje su uništene tokom prethodnog perioda, kao i presađivanje postojećih ukrasnih žbunastih biljaka koje su u neposrednoj blizini pozicija za sadnju. Nakon pripreme terena planirana je isporuka i sadnja 12 sadnica visine debla 2,5 metara i njihovo učvršćivanje. Sadnice će biti zasađene u linearnom rasporedu, u cilju formiranja izvorne forme zasada", saopšteno je iz Sekretarijata za uređenje prostora Optine Tivat.

Na ovaj način grad Tivat konačno, nakon nekoliko godina čekanja, pristupa obnovi nekada jednog od svojih najprepoznatljivijih vizuelnih obilježja - drvoreda velikih kanarskih palmi na Pinima, a koje je u proteklom periodu, bukvalno desetkovao štetni insekt - crveni palmin suralš.

U obnovu drvoreda palmi lokalna uprava ulaže 41.000 eura.

Pored Pina, dvije sadnice kanarske palme biće zasađene u blizini ulaza u Centar za kulturu Tivat u Ulici Luke Tomanovića, na pozicijama na kojima su se takođe nekada nalazila dva primjerka ove vrste palme.

Posao će, zavisno od vremenskih prilika, biti završen u narednih nekoliko dana.

Bonus video: