Divljač strada najviše od mladih

CZIP objavio grafiku sa podacima koji ukazuju na zajedničke elemente u četiri slučaja krivolova

12098 pregleda 3 komentar(a)
Ubijena ženka medvjeda, Foto: CZIP
Ubijena ženka medvjeda, Foto: CZIP

Svi slučajevi krivolova, koji su zabilježeni u 2021. i 2022. godini, desili su se na teritoriji zaštićenih područja, ubijene životinje su zakonom zaštićene vrste i sve su odstrijeljene pred, u toku i odmah nakon sezone parenja.

To su juče saopštili iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, organizacije koja sprovodi i programe koji se tiču krupnih zvijeri, među kojima su vuk i medvjed.

Iz te NVO predstavili su i grafiku koja opisuje slučajeve krivolova i ono što je, prema njihovoj analizi, zajedničko za svaki od njih.

Tako podsjećaju da je u aprilu 2021. godine, na teritoriji Nacionalnog parka Durmitor ubijena srna, mjesec kasnije u Dragišnici medvjed, te da je u novembru iste godine, na teritoriji NP Biogradska gora usmrćen jelen. Analizom je obuhvaćen i slučaj ubistva divojarca u decembru 2022, na području NP Durmitor.

”U sva četiri slučaja, prema policijskim izvještajima, krivolov su izvršila uglavnom lica mlađe dobi”, navode iz CZIP-a.

U sva četiri slučaja, kako su kazali, nadzornici u zaštićenim područjima ili policija pronašli su lešine ili djelove odstriljene divljači.

”U prva tri slučaja, policija je privela osumnjičene za krivolov, za ubistvo divojarca se još čeka. Ni za jedan slučaj javnost nije obaviještena o izrečenim presudama od strane nadležnog suda”, saopštili su iz te NVO.

Kazali su i da “kontinuirani pokušaji relativizacije problema krivolova u Crnoj Gori od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Lovačkog saveza, kao po inerciji bivaju demantovani od strane onih koji se vješto sakrivaju iza zavjese ovakvog diskursa”.

Bonus video: