Najviše istopolnih brakova sklopljeno u Budvi

U službi matičara bilo je ukupno 26 upisa u Registar životnih partnerstava lica istog pola. Osim toga, od ukupno 379 brakova, čak 80 odsto bilo između stranih državljana

26333 pregleda 35 komentar(a)
Omiljeno mjesto za vjenčanja: Budva, Foto: Vuk Lajović
Omiljeno mjesto za vjenčanja: Budva, Foto: Vuk Lajović

Budva je, po svoj prilici, jedno od najomiljenijh mjesta koju pripadnici LGBT zajednice biraju da izgovore sudbonosno Da. Za proteklih godinu i po dana, od kada je u Budvi prvo u Crnoj Gori zaključeno životno partnerstvo osoba istog pola, u službi matičara budvanske Opštine bilo je ukupno 26 upisa u Registar životnih partnerstava lica istog pola.

To je “Vijestima” potvrdila pomoćnica sekretara za lokalnu samoupravu Ksenija Slavković.

”Odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, odnosno 15. jula 2021. godine, kao opština preduzeli smo neophodne postupke kako bi se ovaj Zakon nesmetano primjenio. Tačnije, obezbijedili smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika u skladu sa pomenutim Zakonom”, kazala je Slavković naglašavajući da je u Budvi sklopljeno i prvo životno partnerstvo u Crnoj Gori.

Osobe koje su sklopile partnerstvo u Budvi, osim državljana Crne Gore bili su i državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Rusije, Španije, Irske, Bjelorusije.

U Crnoj Gori po broju sklopljenih partnerstava definitivno prednjači Budva. Ove godine je primjetan porast i interesovanje za sklapanje istopolnih partnerstava. Ovo dijelom ima veze sa velikim brojem stranih državljana koji žive ili borave u Budvi, ali i sa pozitivnim iskustvom osoba koje su zaključile partnerstvo u Budvi, kao i samim gradom koji predstavlja omiljenu turističku destinaciju sa lijepim i atraktivnim lokacijama za ceremonije sklapanja partnerstava i braka.

Krajem jula 2021. dvije mlade žene, koje su porijeklom sa Balkana, prve su zaključile poartnerstvo.

”U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Opštine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a riječima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu”, rečeno je tada “Vijestima” u Opštini.

Budva više od decenije važi za mjesto gdje mnogi parovi, mladići I djevojke, pa i oni stariji, vole da stanu na ludi kamen. To svjedoče i podaci Sekretarijata za loklanu samoupravu, da je od ukupno 379 brajkva, čak 80 odsto bilo između stranih državljana.

”Na osnovu člana 5 Zakona o matičnim registrima, matičari u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu vode Matični registar vjenčanih, koji sadrži osnovni upis podataka, dopunu, izmjenu ili brisanje osnovnog upisa. U periodu od 1. januara do 20. decembra.2022. godine matičari su izvršili 379 upisa u Matični registar vjenčanih opštine Budva, od kojih je 15 upisa izvršeno u matični registar MK Petrovac na moru. Od ukupnog broja upisanih u matični registar vjenčanih u opštini Budva, 31 upis uslijedio je naknadnim putem, a na osnovu Rješenja MUP-a, kao i na lični zahtjev stranki. Čak osamdeset odsto sklopljenih brakova u ovom periodu bilo je između stranih državljana i između državljana zemalja iz regiona. Najviše brakova je zaključeno između ruskih državljana. Sem državljana zemalja iz regiona, u našoj opštini brakove su sklopili i državljani Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana, Velike Britanije, Njemačke, Amerike, Turske, Kube, Italije, Kanade, Izraela, Poljske, Irske, Francuske i Indije”, kazala je Slavković.

Bonus video: