Biblioteka u Ulcinju uskoro otvara vrata, knjige dostupne

Počela sanacija krova na ulcinjskom Centru za kulturu, radovi vrijedni više od 36 hiljada eura

2775 pregleda 0 komentar(a)
Minir Karamanaga, Foto: Samir Adrović
Minir Karamanaga, Foto: Samir Adrović

Radovi na sanaciji krovne konstrukcije i izrade i montaže ležećih oluka na objektu Javne ustanove Centar za kulturu u Ulcinju, počeli su nedavno i biće okončani za oko 20 dana, potvrđeno je “Vijestima” u opštinskom Sekretarijatu za investicije.

Krov koji je prokišnjavao, krovnoj kulturnoj instituciji grada donio je dosta problema što je 25. novembra prošle godine, uslovilo i privremeni prekid rada gradske bibiloteke “Mirko Srzentić”, koja posluje u okviru Centra.

Konačna sanacija: Unutrašnjost biblioteke
Konačna sanacija: Unutrašnjost bibliotekefoto: Samir Adrović

Petočlano osoblje na čelu sa direktoricom Arditom Ramom, zbog toga je moralo na neplanirani odmor jer je voda preko krova prodrla u prostorije i osim što je ugozila bogati knjiški fond, prijetila je da potopi elektroinstalacije.

Kada su u pitanju naslovi, biblioteka u Ulcinju jedna je od bogatijih u Crnoj Gori a knjige su osim na crnogorskom i albanskom jeziku, čitaocima dostupne i na njemačkom, engleskom i na još nekoliko svjetskih jezika.

Osim biblioteke, bile su ugrožene i prostorije Radio Ulcinja a krov je bio porozan na preko hiljadu kvadrata.

Radove izvodi firma “Tula Company” iz Ulcinja, koja je bila prvorangirana na tenderu. V.D. sekretara za investicije Minir Karamanaga kazao je da je vrijednost radova 36,2 hiljade eura sa obračunatim PDV- om.

”Nadzor radova vrsiće Agencija za izgradnju i razoj Ulcinja, koji su i napravili projekat. Radovi će biti završeni u roku 20 dana, ukoliko vremenske prilike budu dozvolile”, kazao je Karamanaga Vijestima.

Naveo je da će nakon završetka tih radova, Opština krenuti sa renoviranjem oštećenih prostorija.

Takođe, Sekretarijat za investicije, naveo je, ubrzo će raspisati i tender za sanaciju ploče zgrade Opštine.

Bonus video: