Azil za pse u Kolašinu grade do kraja godine

Za četiri godine iz opštinske kase, na ime odštete, isplaćeno je oko 10.000 eura zbog napada pasa

5400 pregleda 2 komentar(a)
Planirano zatvaranje privatnog prihvatilišta, Foto: Privatna arhiva
Planirano zatvaranje privatnog prihvatilišta, Foto: Privatna arhiva

Kolašin bi konačno trebalo da do kraja ove godine dobije sklonište za napuštene životinje, a za izgradnju tog objekata opredijeljeno je 50.000 eura iz opštinske kase.

Sklonište će, kako je određeno Programom privremenih objekata, biti građeno na lokaciji Debeli lug, blizina ušća Plašnice u Taru. Taj objekat bi trebalo konačno da riješi dugogodišnji veliki problem pasa lutalica, ali i smanji troškove Opštine kada je riječ o plaćanju smještaja za napuštene životinje u azilima u drugim opštinama, kao i naknade sugrađanima koje su napali psi.

Prema riječima sekretara za zaštitu životne sredine Mila Glavičanina, kapacitet kolašinskog azila biće 100 pasa. Postoji, kaže on, i mogućnost proširenja i izgradnje druge faze, ukoliko bude potrebno. Glavičanin tvrdi da je završen Elaborat premjera i geodetske podloge za projektovanje tog objekta.

”U toku je izrada glavnog projekta. Njegov završetak je planiran u prvom kvartalu ove godine. Izvođenje radova i uređenje nepristupačnog puta do lokacije može biti urađeno do kraja ove godine. Ti su rokovi u skladu sa Odlukom o budžetu, kao i Programom kontrole populacije napuštenih pasa”, objašnjava on.

Glavičanin tvrdi da su “aktivnosti na kontroli populacije napuštenih pasa intenzivirane tokom minule dvije godine, to jest od usvajanja lokalnog programa, kao i državne Strategije za kontrolu napuštenih pasa. Oba ta dokumenta, podsjeća on, kao krajnju mjeru navode izgradnju azila.

”Primjenom svih mjera iz Programa, doći će se do željenog rezultata. Te mjere se odnose na edukaciju, odgovorno vlasništvo, sterilizaciju, vakcinaciju i čipovanje pasa. Tu su i kaznene mjere za neodgovorne vlasnike”, kaže Glavičanin.

Međutim, do sada iz lokalne uprave nije bilo redovnih izvještaja o dosadašnjoj realizaciji i učinkovitosti mjera, koje su planirane Programom, pa nema ni konkretnih podataka koliko se uspjelo u kontroli populacije napuštenih pasa. Iz lokalne uprave kažu da je planirano zatvaranje postojećeg privatnog prihvatilišta za napuštene životninje, koje je radilo uz velike teškoće, ali i pored toga prilično uspješno pružalo utočište za mnoge životinje ostavljene na ulici.

”Za zatvaranje privatnog prihvatilišta postoji nekoliko razloga. Neki od njih su anketa javnog mnjenja, neispunjavanje odgovarajućih uslova, nedostatak građevinske dozvole, peticija lokalnog stanovništva ...”, objašnjava Glavičanin.

Program kontrole populacije napuštenih pasa za opštinu Kolašin donesen je 2020. godine. Prema podacima iz dokumenta, tada je na prostoru cijele opštine bilo čipovano oko 600 vlasničkih pasa, a ukupna populacija tih životinja procijenjena je na oko 1.800.

”Prema slobodnim procjenama, na teritoriji opštine Kolašin postoji oko 50 napuštenih pasa na seoskom području i oko 100 u gradu i prigradskim naseljima, dok ih je u privatnom skloništu oko 170. Veliki broj napuštenih životinja na ulicama našeg grada, okolnih naseljenih mjesta i polja, rezultat je napuštanja životinja usljed loših navika i teške ekonomske situacije građana”, konstatovano je u programu za sprovođenje kontrole populacije pasa.

U tom dokumentu piše i da velike teškoće Opštini stvaraju odštetni zahtjevi građana, koji su, usljed napada pasa lutalica, pretrpjeli fizički i duševni bol. Za četiri godine iz opštinske kase, na ime te vrste odštete, isplaćeno je oko 10.000 eura Kolašincima koji su tvrdili da su ih napali psi na ulici.

Bonus video: