Mojkovac "oživljava" Brskovo sa 30.000 eura

Budžetom planirana izrada idejnog rješenja replike obnovljenog kraljevskog grada i muzeja...

14609 pregleda 2 komentar(a)
Arheološka istraživanja organizuju se već šest godina, Foto: Privatna arhiva
Arheološka istraživanja organizuju se već šest godina, Foto: Privatna arhiva

Iz mojkovačke opštinske kase ove godine biće izdvojeno 20.000 eura za izradu idejnog rješenja (ID) replike srednjovjekovnog kraljevskog grada Brskovo i još 10.000 eura za ID budućeg muzeja.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Skupštine opštine Marko Janketić, ubrzo će biti kreirana digitalna rekonstrukcija utvrđenja Gradina i rudarskog naselja Doganjica, a kroz virtuelnu turu i maketa srednjovjekovnog Brskova.

”Taj posao se privodi kraju, a budžetom za ovu godinu planirana je izrada ID replike obnovljenog kraljskog grada i muzeja. Taj lokalitet je od neprocjenjivog značaja za opštinu Mojkovac. Izgradnjom replike srednjovjekovnog Brskova i njegovom afirmacijom naš grad će postati prepoznatljiv kulturno-turistički centar i van granica Crne Gore”, kaže on.

Iz mojkovačke Opštine je ranije najavljeno da će u okviru odluke o stipendiranju studenata deficitarnih zanimanja, stipendirati budućeg arheologa, koji će zasnovati radni odnos u budućem muzeju u Mojkovcu.

Janketić ističe da je važna i saradnja “s civilnim sektorom za zaštitu životne sredine, kako bismo pristupili oprezno budućoj velikoj investiciji rudniku Brskovo, u kojem je planirano da se zaposli oko 700 radnika”.

Arheološka istraživanja srednjovjekovnog rudnika i grada Brskova, projekat Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, prošlog ljeta, pored lokacije Doganjica, odnosila su se i na Gradinu i Marića luku.

Kako je “Vijestima” ranije kazao arheolog Miloš Živanović, rukovodilac tog projekta, najznačajniji nalaz sa Gradine su “djelovi slikane staklene čaše i koštice breskve koje potiču iz istog sloja”.

Utvrđenje Gradina ranije je istraživao tim Polimskog muzeja, pa je tada istražena istočna kula.

Lanjska iskopavanja Centra za konzervaciju i arheologiju ticala su se zapadnog dijela “koji je posebno interesantan jer čini neku vrstu izdvojene utvrde ovalne osnove s pravougaonom kulom na zapadu”.

Arheološka istraživanja srednjovjekovnog rudnika i grada Brskova organizuju se već šest godina. Prošlogodišnji projekat je trajao od početka jula do početka septembra.

Brskovo je tokom 13. i 14. vijeka predstavljalo najvažnije rudarsko naselje i brojni nalazi potvrđuju istorijske podatke o njegovom značaju.

U istoriji i arheologiji, Brskovo je obilježeno kao grad u kojem je kralj Uroš Nemanjić (1242-1276) iskovao prvi novac tadašnje države.

Bonus video: