KIPS oslobodio dio trotoara za pješake

Ostali investitori nisu slijedili taj primjer, pa su prostori za pješake u Kolašinu i dalje zauzeti i neprohodni

9062 pregleda 12 komentar(a)
Trotoari oslobođeni za pješake, Foto: Dragana Šćepanović
Trotoari oslobođeni za pješake, Foto: Dragana Šćepanović

Kompanija KIPS, koja gradi jedan od hotela u Kolašinu, oslobodila je dio zemljišta namijenjen pješacima u produžetku Ulice 13. jula.

Prethodno, o čemu su “Vijesti” pisale, investitor je ogradio svoju parcelu u koju je spadao i pojas neposredno pored kolovoza, pa je u toj ulici bio onemogućen prolaz pješacima. Investitor je taj travnati dio, koji je služio kao trotoar, ogradio trakom i iskopao rupe za ogradu. Međutim ubrzo nakon toga, KIPS je povukao ogradu više od metar i dodatno uredio dio namijenjen pješacima. Riječ je o ulici koja predstavlja i izlaz iz grada ka regionalnom putu do Mateševa. Tim dijelom u školu dolazi na desetine đaka iz obližnjih naselja.

Kako su ranije kazali “Vijestima” u Komunalnoj policiji u više slučajeva ispostavilo se da parcele na kojima se gradi obuhvataju i, do sada, javne površine.

Nažalost, primjer KIPS-a nije slijedilo preduzeće “Bjelasica invest”, koje je u Ulici Milutina Lakićevića ogradilo čak i trotoar, koji je prema katastarskim podacima u okviru parcele u vlasništvu investitora. U toj ulici onemogućeno je zbog ograde gradilišta korišćenje pješačkog prelaza. U međuvremenu, još jedan od investitora koji gradi pored obilaznice, ogradu svoje parcele postavio je tik do kolovoza u dužini od desetak metara.

I prije početka hipergradnje u Kolašinu pješačka infrastruktura u tom gradu nije pratila potrebe građana. To je konstatovano i u lokalnom Planu održive urbane mobilnosti. U tom dokumentu se navodi kako su na mnogim ulicama pješačke površine dotrajale ili napukle. Takođe, kako piše, zbog manjka trotoara dalje od centra “pješaci su često fizički nezaštićeni od kolskog saobraćaja”.

Bonus video: