Vanredna vakcinacija protiv morbila tokom vikenda u Podgorici

Obavezna vakcinacija MMR vakcinom predviđena je kako bi se podigla svijest građana o njenom značaju i riziku obolijevanja tom bolešću

12743 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vanredna vakcinacija MMR vakcinom obavljaće se bez prethodnog zakazivanja u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu u prostorijama Doma zdravlja “Stara varoš” 21. i 22. januara 2023. godine u periodu od 9 do 17 časova.

Kako je saopšteno iz podgoričkog Doma zdravlja, obavezna vakcinacija MMR vakcinom predviđena je kako bi se podigla svijest građana o njenom značaju i riziku obolijevanja tom bolešću.

“Male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv istih. Morbili se uglavnom smatraju dječjom bolešću, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba putem vazduha, preko kapljica tokom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrijelnim sekretom zaraženih osoba", navodi se u saopštenju.

Više od milion djece u svijetu svake godine, kako dodaju, umire od malih boginja.

"Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona. Hitna i neodložna mobilizacija naših građana je neophodna s obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcine u Crnoj Gori i pojavom prvih slučajeva obolijevanja malih boginja u regionu", zaključuje se u saopštenju podgoričkog Doma zdravlja.

Bonus video: