Džaba aplikacija, problemi u Nikšiću ostali

Do 15. januara u Nikšiću je preko "Čist grad sad" prijavljeno 19 problema, a riješeno je svega pet

5726 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od neriješenih prijava na aplikaciji, Foto: -
Jedna od neriješenih prijava na aplikaciji, Foto: -

Krajem oktobra prošle godine NVO Fors Montenegro je nikšićkoj Komunalnoj policiji i Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj poklonila dva nova terenska vozila vrijednosti skoro 30.000 eura.

Tog dana predstavili su i aplikaciju "Čist grad sad" koja omogućava građanima koji koriste pametni telefon da u dva klika pošalju problem komunalne prirode na koji naiđu, a gradske službe su u obavezi da problem otklone u najkraćem mogućem roku.

Prva prijava građana pomoću te aplikacije stigla je 14. novembra kada su nadležne obavijestili da je miločanski potok zatrpan smećem i da se voda izliva, a problem još nije riješen. Prema podacima dostupnim sa aplikacije, do 15. januara ove godine prijavljeno je 19 problema, a riješeno je svega pet.

Prijave su se najviše odnosile na otpad i divlje deponije, koje su prouzrokovali nesavjesni pojedinci, a bilo je i onih u kojima su građani ukazivali na probleme sa nefunkcionisanjem rasvjete, rupe na asfaltu, nedozvoljeno postavljanje tezgi… Istina, pojedine deponije i nakon što nadležni uklone otpad, veoma brzo se ponovo formiraju.

"Očekujemo da će najveći broj prijava da se tiče nepravilnog odlaganja otpada i da će ta vrsta problema moći da se otkloni u 24 sata. Veći problemi, naravno, zahtijevaju veće vrijeme odgovora. Na ovaj način smo omogućili svima onima koji vole ovaj grad da budu njegove oči i pomogli da se ovaj grad održava i čuva na način koji će svima nama ići u korist. Nema više izgovora da ne znamo kome da prijavimo problem, nema više šetanja od službe do službe, od šaltera do šaltera, bar kad su ovi i slični problemi u pitanju", kazao je krajem oktobra izvršni direktor Fors Montenegra Veselin Šturanović.

U sistem su uvezani Komunalna policija, Komunalna inspekcija, sekretarijati za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i za komunalne poslove i saobraćaj, Komunalno preduzeće i Služba predsjednika koja će u prvom vremenu nadzirati proces i koordinirati.

Iz lokalne uprave tvrde da je veći broj problema riješen, ali da vjerovatno nije na vrijeme izvršeno njihovo ažuriranje na toj aplikaciji, pa zbog toga stoji da nijesu riješeni. Kako su kazali "Vijestima" iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, problemi sa rasvjetom će biti riješeni za pola godine, jer je u toku postavljanje led rasvjete, dok Komunalno preduzeće u kontinuitetu uklanja divlje deponije.

"Projekat postavljanja led rasvjete na teritoriji opštine Nikšić urađen je i u toku je obilazak terena kako bi se izvršio uvid u postojeće stanje. U narednom periodu će se pristupiti izvođenju radova, tako da očekujemo da će za šest-sedam mjeseci biti postavljena led rasvjeta na teritoriji opštine. DOO ‘Komunalno’ Nikšić, shodno programskim aktivnostima, redovno sprovodi aktivnosti koje se odnose na sakupljanje otpada i uređenje javnih površina. Takođe, Opština i DOO ‘Komunalno’ u kontinuitetu rade na uklanjanju divljih deponija i uređenje i čišćenje javnih površina", piše u odgovoru Sekretarijata.

Aplikacija "Čist grad sad" je krajem oktobra puštena u testnu fazu i imajući u vidu procenat neriješenih problema (73,78 odsto), kako stoji na pomenutoj aplikaciji, izgleda da "testiranje" još traje.

Bonus video: