Herceg Novi: Potraga za dječakom i danas bez rezultata

Potraga je zbog gubitka dnevne svjetlosti završena u 15 časova i biće nastavljena sjutra ujutro

53024 pregleda 16 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL
Ažurirano: 19.01.2023. 16:52h

Ni drugi dan potrage za 13-godišnjim dječakom N. V. iz Herceg Novog koga je preksinoć tokom nevremena, sa lokacije ispod šetališta kod hotela "Plaža" u Herceg Novom, u more odnio veliki val, ni danas nije dao rezultate.

Potraga je zbog gubitka dnevne svjetlosti završena u 15 časova i biće nastavljena sjutra ujutro.

Za nestalim djetetom danas je tragalo ukupno devet plovila Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), Uprave policije, Mornarice Vojske Crne Gore, Lučke kapetanije Kotor, kao i privatnih firmi koje imaju ugovor sa UPSUL-om za asistiranje prilikom intervencija u vanrednim događajima na moru.

Iz vazduha je akvatorijum Topaljskog zaliva pretraživao helikopter tipa "bell-412" Vazduhoplovstva VCG a ronioci RCUD-a u dva navrata su pretražili podmorje u neposrednoj blizini lokacije gdje je dječaka sa kopna odvukao talas.

U popodnevnim časovima akvatorijum Boke od spojnice između rtova Arza i Oštra do Kumborslog tjesnaca trebalo bi da nadleti i pretraži vazduhoplov Frontexa iz Italije.

potraga Herceg Novi
foto: UPSUL

Načelnik službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL Žarko Lukšić "Vijestima" je kazao da su uslovi tokom današnje pretrage bili još i gori nego juče, jer su valovi nošeni jakim jugozapadnim i zapadnim vjetrom, bili još i veći i nepredvidljiviji nego prethodnog dana, a prilike za ronioce u podmorju još i teže zbog jakih struja i velike zamućenosti morske vode.

Talasi su u jednom trenutku čak i na obalu izbacili jedan od dva skutera UPSUL-a kojima se pretražuje ta najopasnija zona, ali srećom operater tog plovila nije povrijeđen.

Razmišlja se da sutra, ukoliko vremenske prilike budu povoljnije, u potragu za tijelom dječaka bude uključena i ekipa Zavoda za hidrimeteorologiju i seizmologiju Crne Gore sa specijalnim uređajem za ultrazvučno skeniranje podmorja. Ovaj tzv. side scan sonar može pored ostaloga, da na dnu mora otkrije i tijelo eventualnog utopljenika.

Lukšić je ranije, za Boje jutra na Televiziji Vijesti, kazao da će u potrazi za dječakom pomoći i stabilizacija vremenskih uslova.

Naveo je tada i da su meteo prilike i dalje nepovoljne, ali da su ipak nešto bolje nego prvog dana potrage za nestalim dječakom.

"Nadamo se da će more da se izbistri. Sve državne institucije su uključene u akciju potrage za nestalim dječakom. Rano jutros su krenule dalje pretrage...", rekao je jutros Lukšić.

On je tada dodao da će još jedan spasilački skuter biti uključen u pretragu, kao i Mornarica Crne Gore, sektor Granične policije... Veliku pomoć očekuju od Vojske Crne Gore iz vazduha...

"Helikopter veoma brzo i lako može da snima, ima optička sredstva, kamere koje mogu da vrše pretragu terena u kopnenom dijelu i ka otvorenom moru. Dronove trenutno nije moguće koristiti zbog vremenskih prilika", naveo je Lukšić.

potraga Herceg Novi
foto: UPSUL

Naveo je i da će UPSUL angažovati i privatna lica sa kojima ima ugovor o pretragama i spasavanju na moru...

"Sa našeg aspekta nije veliki rejon pretrage, ali vremenski uslovi, zamućenost vode ne dozvoljavaju neke aktivnosti koje mogu da nam idu u prilog. Očekujemo maksimalnu posvećenost u potrazi do mraka i bilo kog vremena narednih dana. Nećemo odustati od akcije do pronalaženja nestalog dječaka", rekao je Lukšić.

Potraga za dječakom prekinuta je i juče nešto poslije 15 sati.

Nepovoljne vremenske prilike i gubitak dnevne svjetlosti učinile su da ekipe Uprave pomorske sigurnosti (UPSUL), policije, Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi i Regionalnog centra za obuku ronilaca, moraju obustaviti potragu nakon višesatne pretrage akvatorijuma ispred Herceg Novog.

Vidljivost ispod mora zbog jakih valova i struja bila je gotovo ravna nuli, tako da ni ronioci, uprkos velikim naporima koje su uložili, nisu mogli biti efikasniji u pretrazi podmorja.

Loši vremenski uslovi nisu dozvolili da se u akciju pretrage akvatorijuma iz vazduha uključe dronovi i helikopteri Vojske Crne Gore.

Lukšić je juče ujutru saopštio “Vijestima” da su preksinoć oko 23 sata, od Sektora granične i pomorske policije iz Herceg Novog, obaviješteni da je maloljetnika odnijelo more dok je sa drugom boravio na šetalištu.

Na primorju je tada na snazi bio crveni meteo alarm zbog olujnog juga i kiše, a nadležne službe su pravovremeno izdale upozorenja građanima na opasnost od nevremena.

Udari juga koji su izmjereni na meteo stanici Obosnik u Boki, preksinoć su dostizali brzinu od čak 50 čvorova (skoro 100 kilometara na sat) zbog čega su se, ne samo na otvorenom moru, već i u zalivu, podigli veliki valovi.

Strahuje se da je jedan od tih talasa odnio maloljetnika koji je bio na jednom od, udarima juga i mora, najizloženijih djelova novskog šetališta.

”Uslovi su jako loši, slaba je vidljivost pod vodom. Kiša spira zemlju sa brda, što dovodi do slabe vidljivosti. Dajemo sve od sebe da pronađemo dječaka. Dok se bude vidjelo, pretraživaćemo podvodni dio. Za večeras je najavljeno jako nevrijeme, a ako danas ne budemo imali rezultate, nastavićemo sjutra”, rekao je juče rukovodilac Regionalnog centra za obuku ronilaca Danilo Mijajlović za TV Herceg Novi.

Bonus video: