I za zaštitnika ljudskih prava da glasaju 54 poslanika

Jezik mržnje u medijima protiv manjina se mora kontrolisati
54 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Vajn, Foto: Eurojecong.org
Majkl Vajn, Foto: Eurojecong.org
Ažurirano: 20.09.2017. 19:06h

Izvještač Evropskog komiteta protiv rasizma i netolerancije (ECRI) Majkl Vajn kazao je da su u Komitetu "primijetili tenzije i političku pozadinu u izjavama lidera Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve".

On je, komentarišući nalaze izvještaja ECRI, u kome je jedna od preporuka za Vladu da nađe način i osigura da visoko sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve ubuduće o LGBT populaciji ne govori jezikom mržnje, rekao:

"Detektovali smo i homofobične izjave crkvenih velikodostojnika SPC iz 2016. Zbog toga vlada mora naći način da ovu situaciju riješi i da se na neki način sveštenicima skrene pažnja da se ne smiju koristiti govorom mržnje i slatki takve poruke”, kazao je Vajn.

Mitropolit crnogorsko- primorski SPC Amfilohije je poručivao da je"gejstvo protivprirodni blud i grijeh, kao i svaki drugi" a Paradu ponosa 2013. nazvao je "paradom bestidnosti".

Vajn smatra da Vlada mora poslušati Venecijansku komisiju kad je u pitanju imenovanje i razrješenje Ombudsmana.

"Ombudsman treba da se bira dvotrećinskom, a ne prostom većinom u Skupštini, a sve kako bi njegov rad bio nezavisniji u odnosu na Vladu i kako bi ostvario svoju osnovnu ulogu - štitio građane i njihova ljudska prava”, pojasnio je Vajn.

Dvotrećinska većina u Skupštini, koja ima 81 poslanika, je 54.

Sagovornik dodaje da bi zaštitnik ljudskih prava morao da bude biran na osnovu visokih moralnih i profesionalnih kvalifikacija, jer ima veoma važnu ulogu.

"Rad Ombudsmana mora biti javan, a potreban mu je i veći godišnji budžet, jer je aktuelni nedovoljan kako bi obavljali posao efikasno. Iako smo naglasili da je ta kancelarija proteklih godina bila uspješna kad je u pitanju borba protiv diskriminacije, uvidjeli smo da je potrebno još mnogo raditi da bi ona dostigla pun kapacitet”, smatra Vajn.

Dodaje da su slobodni mediji osnovni preduslov za zdravo funkcionisanje svakog društva. “Ali jezik mržnje u medijima, a koji napada manjine (nacinalne, religijske, seksualne) se isto mora kontrolisati. Sa druge strane, mora se naći način da se zaštiti sloboda medija, a da ne promoviše govor mržnje. Novinari moraju takođe biti zaštićeni od napada”, zaključio je on.

ECRI je preporučio i da se Krivični zakonik uvedu krivična djela koja će se na pravi način izboriti sa rasizmom i netolerancijom kad su u pitanju jezik, državljanstvo, ali i seksualna orijentacija ili rodna ravnopravnost.

"Kažnjive Krivičnim zakonikom treba da budu i uvrede na račun osoba, a koje se tiču njihovog porijekla”, stoji u preporukama ECRI.

ECRI preporučuje crnogorskim vlastima i da, u saradnji sa civilnim društvom, prođu kroz evaluaciju primjene Strategije za pripadnike RAE (Romi, Aškalije i Egipćani) populacije.

"Moraju se prikupiti detalji u vezi sa školovanjem, zapošljavanjem, zdravstvenom zaštitom ove populacije”, naglašava ECRI. Komitet preporučuje i usvajanje javnih politika za zapošljavanje Roma, kojih mora biti i u državnoj administraciji.

Raste povjerenje u zaštitnika

Djelotvornost i trasparentnost rada Zaštitnika ljudskih prava značajno je poboljšana, ocijenjeno iz Kancelarije Ombudsmana Šućka Bakovića.

On je, komentarišući izvještaj ECRI saopštio da su “u dijelu izvještaja koji se odnosi na djelotvornost Ombudsmana različiti sagovornici istakli da je ključna uloga Ombudsmana u rješavanju diskriminacije postala vidljivija i pohvalili su njegov konstruktivan dijalog sa civilnim društvom“.

ECRI je, navodi Baković, zapazio i da se djelotvornost Ombudsmana značajno poboljšala od njegovog posljednjeg izvještaja.

Saopšteno je da statistika potvrđuje da se razvija povjerenje u instituciju Zaštitnika , kao i da je građani pozitivno doživljavaju. ECRI je obaviješten da se preporuke Ombudsmana gotovo uvijek poštuju, navodi se u saopštenju.

Bonus video: