I EPA se bavi uginućem životinja u Piperima

Smrt šest divljih životinja vlasnik nije prijavio na vrijeme, kažu nadležni

7609 pregleda 3 komentar(a)
Uginuo i jedan noj: Sa imanja u Piperima, Foto: Facebook/Prihvatilište i oporavak životinja
Uginuo i jedan noj: Sa imanja u Piperima, Foto: Facebook/Prihvatilište i oporavak životinja

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) pokrenuće ispitni postupak kako bi utvrdili činjenice o uginuću šest divljih životinja na imanju Miljana Miličkovića, u selu Blizna, nadomak Podgorice.

"Vijesti" su u utorak objavile da je na tom imanju uginulo 14 životinja, od čega šest divljih, pa svaka promjena njihovog statusa obavezuje vlasnika da to prijavi nadležnima.

Miličković je osnivač nevladine organizacije "Prihvatilište i oporavak životinja", od EPA ima saglasnost o držanju divljih vrsta životinja, od kojih je uginuće šest prijavio 10. januara.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP) "Vijestima" prije dva dana su rekli da su istog dana i oni informisani o uginuću ukupno 14 životinja, od kojih šest divljih, za čije držanje je neophodna saglasnost EPA. Rekli su i da je Miličković o uginuću nadležne informisao tek gotovo mjesec pošto se ono desilo. Prema Zakonu o zaštiti prirode, držalac divlje životinje o promjeni stanja, poput uginuća, dužan je da nadležne obavijesti "bez odlaganja". U suprotnom, zaprijećena je novčana kazna za pravno lice 2.000 do do 40.000 eura.

"Miličković je dana 10. 01. 2023. putem e-mejla obavijestio Agenciju o uginuću životinja, koje egzistiraju na njegovom imanju. Tom prilikom, prijavio je da mu je uginulo šest životinja, koje se nalaze na rješenju koje je izdala Agencija: dvogrba kamila, dvije kune zlatice, emu, noj i evroazijski jazavac", rekli su iz EPA.

Podsjetili su da Miličković posjeduje rješenje za držanje divljih vrsta životinja u zatočeništvu, kojim se odobrava držanje određenog broja divljih životinja.

"Trenutno su u proceduri i dva zahtjeva Miličkovića - za držanje divljih vrsta životinja, a upoznati smo takođe i da je aplicirao kod UBHVFP za dozvolu za otvaranje zoološkog vrta", rekli su iz EPA.

Kako su ranije rekli, Agencija Miličkoviću nikad nije dala saglasnost za osnivanje prihvatilišta.

O slučaju uginuća životinja u piperskom selu, kako su rekli, obavijestili su ekološku i veterinarsku inspekciju.

"Tražeći od njih dodatne informacije, posebno u smislu utvrđivanja stvarnog stanja na terenu, broja i vrstama uginulih životinja, kako bi se revidirali pomenuti podaci, shodno izdatim dozvolama Agencije. EPA je pokrenula i ispitni postupak shodno zakonima koji su u njenoj nadležnosti, a sve u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja", rekli su "Vijestima".

Uginuće kamile prijavljeno je podgoričkom tužilaštvu.

Povezani članci

18. Januar 2023.

Uginuli kamila, emu, noj... iz Pipera

Bonus video: