Udruženje podstanara traži od Vlade subvencije za zakupce stanova

"Podstanari su zaboravljena kategorija građana u državi, te shodno tome nijedna državna pomoć se ne odnosi konkretno na njih, iako bi trebalo biti upravo suprotno. Zakon o socijalnom stanovanju jos nije urađen, iako je prethodni važio do 2021. godine", navodi se u saopštenju Udruženja podstanara

4435 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje podstanara Crne Gore tražilo je od Vlade da što hitnije donese odluku o subvencionisanju podstanara u cijeloj državi.

"Naime, usljed naglog skoka zakupnina stanova, te nezaustavljive inflacije u državi, na hiljade podstanarskih porodica se našlo u bezizlaznoj situaciji, te se iz dana u dan susreću sa raznim životnim problemima i izazovima", navodi se u saopštenju tog Udruženja.

Ovih mjeseci Udruženje svakodnevno svjedoči tim problemima, te pravim porodičnim dramama.

"Država je dužna i mora hitno reagovati te pomoći podstanarima kojima pomoć treba sada više nego ikada", rekli su iz Udruženja.

Oni traže od Vlade i svih relevantnih državnih institucija da konačno shvate da su podstanari socio-ekonomski najranjivija grupa građana Crne Gore, među kojima se nalaze penzioneri, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom, te sve ostale najranjive grupe građana.

"Podstanari su zaboravljena kategorija građana u državi, te shodno tome nijedna državna pomoć se ne odnosi konkretno na njih, iako bi trebalo biti upravo suprotno. Zakon o socijalnom stanovanju jos nije urađen, iako je prethodni važio do 2021. godine", navodi se u saopštenju.

Udruženje podstanara od Vlade traži da pod hitno donese odluku o dodjeli pomoći podstanarima i to subvencionisanjem zakupnina, po uzoru na servis Glavnog grada koji je jasno pokazao kako se to može uraditi ako se ima volje, kao i subvencionisanjem utrošene električne energije.

"Takođe, tražimo da se konačno krene sa izradom registra podstanara na čijem značaju i potrebi ovo udruženje konstantno insistira. Upozoravamo da su podstanari narastajući problem u državi usljed nedostatka socijalne politike stanovanja ili nekog prihvatljivijeg i prijemčivijeg projekta za rješavanja stambenog pitanja", dodaje se u saopštenju.

Udruženje smatra da je vrijeme da se donosioci odluka konačno krenu baviti problemom u kom se nalazi oko 30 hiljada podstanarskih porodica i to odmah.

Bonus video: