MANS: Selektivnost i nerad ASK-a i dalje podsticaj za one koji kriju imovinu

Podaci iz budvanskog katastra pokazuju da je Milo Božović značajno uvećao svoju imovinu u odnosu na 2019, kada je posljedni put prijavio ASK-u, što ta institucija uopšte nije konstatovala, saopšteno je iz MANS-a

3729 pregleda 4 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prokomentarisali su odluku Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), koja je utvrdila da je aktuelni predsjednik Opštine Budva Milo Božović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije.

Iz MANS-a ističu da Božović "već dvije godine ignoriše" zakonsku obavezu da podnese izvještaj o prihodima i imovini, te da su "selektivnost i nerad ASK-a" i dalje podsticaj za one koji kriju imovinu.

Kazali su da je Agencija dvije godine ignorisala svoju obavezu da Zakon o sprječavanju korupcije primjenjuje dosljedno i bez odlaganja.

Povezani članci

19. Januar 2023.

Božović i Carević treći put prekršili zakon

"MANS je inicijativu protiv Božovića podnio još u septembru prošle godine zbog kršenja zakonske obaveze da Agenciji za sprječavanje korupcije podnosi redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini. Tako Božović, prema podacima koji su dostupni na sajtu ASK-a nije podnio redovne izvještaje za imovinu i prihode koje je imao tokom 2020. i 2021. godine. Božović je propustio i da podnese nekoliko vanrednih izvještaja nakon napuštanja starih i stupanja na nove javne funkcije tokom pomenute dvije godine", saopšteno je iz MANS-a.

Podsjećaju da je Božović od 2017. do 2020. obavljao funkciju menadžera Opštine Budva, te da je više puta biran za odbornika. Nakon izbora 2020. izabran je za poslanika, a 2022. je izabran od strane odbora povjerenika za predsjednika Opštine, da bi nakon oktobarskih izbora njegov mandat na toj funkciji bio potvrđen i od strane budvanskog parlamenta.

Iz MANS-a naglašavaju da je Božović, nakon svake takve promjene, imao zakonsku obavezu da podnese poseban izvještaj o stanju imovine i prihoda nakon odlaska sa javne funkcije, odnosno stupanja na novu funkciju. "Agencija je u posljednje dvije godine propustila da u Božovićevom slučaju primijeni Zakon o sprječavanju korupcije, sve dok MANS nije prethodne godine podnio inicijativu tražeći da se konačno konstatuje da taj javni funkcioner u produženom vremenskom periodu krši ovaj zakon", dodaju iz te NVO.

Podaci iz budvanskog katastra, ističu još iz MANS-a, pokazuju da je Božović "značajno uvećao svoju imovinu" u odnosu na 2019, kada je posljedni put prijavio ASK-u, što ta institucija "uopšte nije konstatovala".

"Agencija za sprječavanje korupcije ima pristup bazama podataka koji joj omogućava da i bez zvaničnih izvještaja javnih funkcionera može da prati promjene u njihovoj imovini. Slučaj budvanskog predsjednika opštine je odličan primjer da ASK rijetko i selektivno koristi resurse koji su joj na raspolaganju, što za rezultat ima situaciju da pojedini javni funckioneri mogu godinama uvećavati svoju imovinu bez straha da će biti sankcionisani zato što je nisu prijavili.

"Ovakvo stanje kada je u pitanju evidentiranje imovine i prihoda crnogorskih javnih funkcionera je direktna posljedica nepostojanja političke volje da se iskreno uđe u institucionalnu i legislativnu reformu borbe protiv korupcije, naročito kada je u pitanju rad Agencije za sprječavanje korupcije koja u kontinuitetu biva označena kao pristrasna i podložna političkom pritisku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: