"Moraćemo ponovo da se iseljavamo iz Riversajda ako vodostaj nastavi da raste"

"Svaki put kada pada kiša, mi gledamo u rijeku i u nebo", rekao je Beća

2360 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnik beranskog naselja Riversajd i predsjednik Udruženja za podršku Roma i Egipćana, Sultan Beća, kazao je da je, za sada, jedna kuća sa donje strane tog naselja potopljena i da voda prijeti prvom redu kuća, usljed obilnih padavina koje su zadesile tu opštinu.

"Ako vodostaj nastavi da raste, moraćemo ponovo da se iseljavamo, ali, slušajući vremensku prognozu, očekujemo da zahladni i kiša prestane", kazao je Beća, kako je saopšteno iz pomenutog udruženja.

On je podsjetio da je ovo treći put od jesenas da je to naselje ugroženo od rijeke Lima i založio se za neko trajnije rješenje. "U tom smislu, opština Berane se založila, kao i naša organizacija uz pomoć nacionalnog koordinatora za Rome i Egipćane gdina Sokolja Beganaja uz predstavnike Ministarstva rada i socijalnog staranja da se radi na izmještanju naselja i izgradnji stambenih jedinica. Beća je zahvalan svima koji su doprinijeli a posebnu zahvalnost je uputio ministru rada i socijalnog staranja Admiru Adroviću koji je iznio čitav problem na sjednici Vlade a sve probleme i razumijevanje u vezi navedenog uz empatiju iznio je i ministar zdravlja gdin Dragoslav Šćekić", dodaje se u saopštenju.

"Ovako stvarno nije dobro. Svaki put kada pada kiša, mi gledamo u rijeku i u nebo", rekao je Beća.

Izbjegličko naselje Riversajd je prije deceniju i po izgrađeno na obali Lima uz donaciju međunarodne zajednice, podsjećaju iz Udruženja, dodavši da "neko, prilikom gradnje i projektovanja, slučajno ili ne, nije predvidio blizinu i opasnost od rijeke, pa je postao nemoguć život u naselju".

"Zbog toga se od tada ko zna koliko puta stanovnici naselja iseljavaju, svaki put kada Lim nabuja", ističu oni, podsjećajući da u naselju ima 40 kuća sa više od 400 stanovnika, među kojima ima dosta djece i bolesnih.

"Mr Nikola Raičević se zahvalio na stalnoj komunikaciji i podršci iz Opštine Berane koji su jedini sa lokalnog nivoa pomagali i pomažu ugrožene mještane kao i organizaciji Help koja je za djecu RE populacije obezbijedila čizme", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: