Proslava kineske Nove godine organizovana u Podgorici

Događaju prisustvovali ambasador Kine i ministar Miomir Vojinović

3759 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Ambasada NR Kine u Crnoj Gori organizovala je u Podgorici proslavu kineske Nove godine ("Guo Nian Hao“), u susret Prazniku proljeća, koji se ove godine obilježava 22. januara.

Događaju su, osim posjetilaca, prisustvovali i ambasador Kine Fan Kun i ministar prosvjete Miomir Vojinović.

"Nakon perioda pandemije, ovo je prvi put da organizujemo proslavu Kineske nove godine u Crnoj Gori. S obzirom da je ovo najznačajniji kineski praznik, koji simboliše okupljanje porodice i prijatelja, nama je zaista drago što vidimo ovoliki broj posjetilaca, koji će podijeliti sreću i radost. Kineska nova godina je vrlo slična vašim praznicima, tako da smo imali priliku da osjetimo djelić božićne atmosfere koja je ovdje vladala“, izjavio je ambasador Fan Kun, kako prenosi Mediabiro.

Kineska nova godina Podgorica
foto: Mediabiro

Ambasador je dodao da naša zemlja i Kina decenijama njeguju tradicionalno prijateljstvo i uspješnu saradnju.

Istakao je da sa njihove strane vlada veliko interesovanje da sa Vladom Crne Gore nastave da razvijaju projekte iz oblasti saobraćaja, obnovljivih izvora energije, kao i turizma.

"Ako pogledamo aspekat saobraćajne infrastrukture, trenutno se Kina po kvalitetu brze željeznice i auto-puteva, nalazi među prvim zemljama u svijetu. Kao simbol naše zajedničke saradnje, tu je prva dionica auto-puta, koja je zvanično otvorena u julu prošle godine. Prema zvaničnim podacima, već je preko million vozila prošlo tom dionicom. Mislim da je ona donijela dosta dobrobiti svim stanovnicima Crne Gore i da su svi mogli da osjete prednosti kvalitetnog infrastrukturnog projekta. S obzirom da smo donijeli sreću i dobrobit našim prijateljima u Crnoj Gori, nadam se da ćemo nastaviti da to radimo u budućnosti“, poručio je ambasador Fan Kun.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je, kako prenosi Mediabiro, da je Kina dinamično pomagala crnogorskom sistemu obrazovanja.

"Oni su Crnoj Gori u tom pravcu davali podstrek, kao i bitne donacije. I danas je naš prijatelj iz Kine ponudio da pomogne razvoju školstva. Vjerujem da će se to uskoro desiti. Moram da kažem da sam jako prijatno iznenađen. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo da budem gost uvaženog ambasadora, jedne divne, prijateljske i velike države“, zaključio je Vojinović.

Bonus video: