Praznično druženje rasplamsalo zarazu

Novi soj kraken zvanično stigao u Crnu Goru. Prema podacima IJZ, do 18. januara data je 684.091 doza vakcina, treću dozu primilo svega 16,5 odsto stanovništva

30517 pregleda 23 komentar(a)
Buster dozu u Podgorici primila 40.182 građanina, Foto: Luka Zekovic
Buster dozu u Podgorici primila 40.182 građanina, Foto: Luka Zekovic

Crna Gora je prošle sedmice bila na osmom mjestu, među 53 evropske zemlje, po broju novozaraženih koronavirusom, a iz Instituta za javno zdravlje tvrde da je povećanje broja oboljelih, prije svega, izazvano intenzivnim socijalnim kontaktima tokom proteklih praznika.

Prvi slučaj infekcijenovim, kraken sojem koronavirusa u Crnoj Gori registrovan je juče, a iz Instituta (IJZ) su pojasnili da je u pitanju visoko zarazna podvarijanta koja, ipak, ne daje češće teža oboljenja, a koja je prvi put registrovana u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema broju novooboljelih, Crna Gora prednjači u odnosu na sve zemlje regiona osim Slovenije, koja je na trećem mjestu, dok je interesovanje za vakcinaciju manje nego u prethodnom periodu, uprkos tome što su na raspolaganju dovoljne količine vakcine.

Iz IJZ su “Vijestima” kazali da je do prije dva dana ukupno dato 684.091 doza vakcina protiv kovida, od kojih je 293.721 prvih, 285.938 drugih, 102.479 trećih, 1.944 četvrtih i 9 petih doza.

“Među svim datim vakcinama, zaključno sa 18.01.2023. godine, administrirano je 117 doza bivalentne vakcine (Comirnaty - Original/Omicron BA.4-5), od kojih je 47 dato kao treća, 61 je dato kao četvrta i devet je dato kao peta doza”, odgovorili su.

Iz IJZ su rekli da je prvom dozom vakcinisano 47,3 odsto ukupnog stanovništva, dvije doze primilo je 46 odsto, tri 16,5 odsto, dok je četiri doze primilo svega 0,3 odsto građana.

Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu, pogotovo ako je od posljednje doze prošlo duže vrijeme, a nijesu bolovali kovid-19 posljednjih tri do šest mjeseci.

U Podgorici vakcinisano više od 100.000 građana

Iz podgoričkog Doma zdravlja “Vijestima” su odgovorili da je prvom dozom u glavnom gradu vakcinisano 106.414 građana, a drugom 103.695.

”Buster dozom do sada je vakcinisano 40.182 građana”, saopštili su i pojasnili da je interesovanje građana za vakcinaciju manje nego u prethodnom periodu.

Podsjetili su da je vakcinalni punkt na kojem se vakciniše protiv kovid infekcije Sportsko-univerzitetski centar i da radi od devet do 17 sati.

Iz Doma zdravlja Podgorica su rekli da vakcina protiv kovida ima u dovoljnim količinama.

”Na raspolaganju su Comirnaty koncentrat za disperziju (Fajzer vakcina), Comirnaty original/omicron (Fajzer bivalentna vakcina) i Sinofarm vakcina”, kazali su iz ove ustanove.

IJZ preporučuje buster dozu

Iz IJZ su “Vijestima” odgovorili da su građanima na raspolaganju bivalentne vakcine proizvođača Fajzer/Bajontek, dostupne od sredine decembra 2022. godine, u količini od oko 50.000 doza.

”Nadamo se da će interesovanje za buster dozu bivalentnom vakcinom biti još veće, pa i ovom prilikom pozivamo građane, posebno one kojima je od posljednje doze vakcine prošlo duže vrijeme i koji nisu bolovali kovid-19 u posljednjih tri do šest mjeseci da obavezno osvježe svoj imunitet primanjem bivalentnog bustera. Vakcina pruža značajnu zaštitu smanjujući rizik od teških formi bolesti, hospitalizacije i smrti”, podsjetili su iz IJZ.

Kazali su da se vakcinacija preporučuje svim osoba starijim od 12 godina, koje do sada nijesu vakcinisane, a posebno za starije od 60 godina, hronične bolesnike, osobe sa oslabljenim imunitetom, kao i trudnice i dojilje.

”Prednost se daje mRNK vakcinama (Fajzer) iz razloga dobro dokumentovanih podataka o bezbjednosti i djelotvornosti ovih vakcina u odnosu na druge. Stručno savjetodavno tijelo za imunizacije (NITAG) preporučuje buster dozu bivalentne vakcine, koja osim originalnog soja SARS-CoCV-2 sadrži i soj BA.4-5 za sve osobe uzrasta iznad 12 godina, a snažno se preporučuje osobama u povećanom riziku od dobijanja težih formi bolesti. Buster doza se preporučuje dva mjeseca nakon završetka primoimunizacije, kao i dva mjeseca nakon prethodne monovalentne buster doze”, odgovorili su iz IJZ.

Bonus video: