Treći dan bezuspješne potrage za dječakom iz Herceg Novog

Potraga će u obimu u kojem to dozvole vremenski uslovi, biti nastavljena u subotu

21887 pregleda 4 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL
Ažurirano: 20.01.2023. 16:16h

Potraga za dječakom N. V. (13) iz Herceg Novog koga je u utorak veče odnijelo more sa platoa ispod šetališta "Pet Danica" kod hotela "Plaža" u Herceg Novom, i danas je bila bezuspješna.

Zbog loših meteo uslova, aktivnosti su obustavljene oko 14 časova. Do tada su učesnici potrage učinili sve što su mogli na moru, u podmorju i iz vazduha. Potraga će u obimu u kojem to dozvole vremenski uslovi, biti nastavljena sutra.

Na moru su danas bila plovila više državnih organa i službi UPSUL, Mornarice Vojske Crne Gore, Uprave policije, Lučke kapetanije Kotor, RCUD-a i nekoliko privatnih firmi sa kojima UPSUL sarađuje prilikom intervencija u vanrednim situacijama na moru.

Angažovano je i ljudstvo Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, a danas su u potragu iz vazduha uključeni i dronovi UPSUL-a i Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Po prvi put, u potrazi su učestvovala i plovila Direktorata za ribarstvo odnosno Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore opremljena podvodnim kamerama i specijalnim 3D sonarima koji pored ostaloga, mogu da na dnu mora otkriju i tijelo eventualnog utopljenika.

potraga Herceg Novi
foto: UPSUL

"Vremenske prilike danas su značajno bolje nego u prethodna dva dana trajanja potrage, valovi su manji i more se dosta izbistrilo, tako da očekujemo da će ronioci RCUD-a danas moći da pretraže podmorje uz cijeli obalni pojas na potezu od Škvera do Meljina", kazao je ranije danas "Vijestima" načelnik Sektora traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

Traganje za dječakom juče je okončano oko 15 časova zbog gubitka dnevne svjetlosti.

Nestalo dijete juče je tražilo devet plovila Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), Uprave policije, Mornarice Vojske Crne Gore, Lučke kapetanije Kotor, kao i privatnih firmi koje imaju ugovor sa UPSUL-om za asistiranje prilikom intervencija u vanrednim događajima na moru.

Iz vazduha je akvatorijum Topaljskog zaliva pretraživao helikopter tipa “bell-412” Vazduhoplovstva VCG, a ronioci RCUD-a u dva navrata su pretražili podmorje u neposrednoj blizini lokacije gdje je dječaka sa kopna odvukao talas.

Načelnik službe traganja i spasavanja na moru u UPSUL Žarko Lukšić, kazao je “Vijestima” da su uslovi tokom jučerašnje pretrage bili još i gori nego prekjuče, jer su valovi nošeni jakim jugozapadnim i zapadnim vjetrom bili još i veći i nepredvidljiviji, a prilike za ronioce u podmorju još i teže zbog jakih struja i velike zamućenosti morske vode.

Talasi su u jednom trenutku čak i na obalu izbacili jedan od dva skutera UPSUL-a kojima se pretražuje ta najopasnija zona, ali srećom operater tog plovila nije povrijeđen.

Bonus video: