Kolašin: Pomoć za stare i ove godine

Usluge gerontodomaćica u Kolašinu trenutno koristi 40 starijih osoba

5176 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin (Ilustracija), Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin (Ilustracija), Foto: Dragana Šćepanović

Servis gerontodomaćica na području kolašinske opštine uspješno i ove godine realizuje Crveni krst, a te usluge trenutno koristi 40 starijih ljudi.

Kako su kazali “Vijestima” u toj organizaciji, angažovane su četiri gerontodomaćice za korisnice i korisnike iz užeg područja grada, Crkvina, Babljaka i Breze.

Na pružanju usluga pomoći u kući, od marta 2020. do kraja minule godine, bilo je angažovano šest gerontodomaćica.

”CK je od početka marta 2020. godine uspješno je realizovao projekat Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom u 15 opština. Projekat je finansiralo Ministarstvo rada i socijalnog staranja i CK. U prethodne tri godine u Kolašinu uslugama pomoći u kući bilo je obuhvaćeno 58 starijih osoba sa područja grada, kao i sa Babljaka, Drijenka i Breze”, kazali su u kolašinskoj organizaciji CK.

Podsjećaju da usluge gerontodomaćica obuhvataju nabavku hrane, pomoć pri pripremi obroka i hranjenju, kretanju, održavanju lične higijene i higijene prostora, grijanju prostora, te nabavku štampe i knjiga i plaćanje računa, nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede…

Podrška CK-u iz opštinskog budžeta ove godine je višestruko uvećana, u odnosu na minule godine. Nacrtom budžeta toj organizaciji bilo je opredijeljeno 55.000 eura. Međutim, amandmanom predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, iznos je uvećan, pa će CK iz opštinske kase, tokom 2023. godine, dobiti 65.000 eura.

Bonus video: