Prijavili da je vađen šljunak iz Morače

Mještani Donjih Kokota tvrde da je kompanija Čelebić juče u tom naselju nelegalno eksploatisala šljunak, dok iz te firme tvrde da ne rade eksploataciju, te da se radi o zlonamjeri pojedinca. “Vijesti” na terenu zatekle inspekciju

13472 pregleda 13 komentar(a)
Iskopavanje šljunka za koje mještani tvrde da je juče fotografisano, Foto: (privatna arhiva)
Iskopavanje šljunka za koje mještani tvrde da je juče fotografisano, Foto: (privatna arhiva)

Mještani Donjih Kokota tvrde da je kompanija Čelebić juče u tom naselju nelegalno eksploatisala šljunak na obali rijeke Morače, dok iz ovog preduzeća to kategorično poriču.

”Vijesti” su juče na teren zatekle vodoprivrednu inspekcija koja je došla na poziv mještana. Inspektori su nezvanično kazali da komentar o ovom pitanju mogu da daju kada sačine zapisnik i uzmu izjave od odgovornih osoba, nakon čega bi se predmet eventualno proslijedio tužilaštvu. “Vijesti” čekaju zvanične odgovore u vezi ovog slučaju od Uprave za inspekcijske poslove.

Jedan od mještana tog naselja u Podgorici Dragiša Asanović “Vijestima” je juče kazao da se iskopavanje šljunka vrši u kontinuitetu zadnjih 10 godina, a da su juče ujutru ponovo primijetili bagere i kamione koji su iskopavali i prevozili šljunak iz Morače.

Mještani su dali “Vijestima” fotografije na kojima se nalaze bager i kamion, a za koje tvrde da su juče nastale.

”Napravljena je katastrofa... Ovdje se nalazi 2.000 kvadrata naše zemlje, kako je vještak utvrdio, zbog čega se sudimo sa njima. Na ovom mjestu je nekada bila zemlja, ali je ‘Čelebić’ onda iskopao rupu od 10 metara i na tom mjestu utovario hiljade kubika šljunka, koji sada vadi. Rijeka Morača će da probije sve do naših kuća, koje su u neposrednoj blizini. Dubina Morače je smanjena za sedam metara i bunari su se spustili pa sada imamo problem sa navodnjavanjem”, tvrdi Asanović.

On je kazao i da su godinama podnosili krivične prijave protiv kompanije, ali da tužilaštvo nikada nije pokrenulo postupak.

Iz kompanije “Čelebić” “Vijestima” su kazali da nema nikakve eksploatacije šljunka, niti da je to moguće.

”Materijal koji je deponovan na parcelama koje su u našem vlasništvu je vađen prije više godina u skladu sa dozvolama koje smo imali i za koje smo plaćali koncesionu nakdnadu, tako da se radi o kontinuairanoj zlonamjeri pojedinca. Inspekcije su više puta izlazile na lice mjesta i nijesu konstatovale nepravilnosti za bilo kakvu eksploataciju šljunka”, saopštili su iz kompanije.

Inače, dio parcela na kojem se nalazi šljunkara i put koji vodi do nje, kao i parcele na kojima se navodno vrši nelegalna eksploatacija šljunka je prema podacima, Uprave za katastar i državnu imovinu, u vlasništvu Plantaža 13. jul, kojoj su ovim povodom upućena pitanja.

Iz Vlade su više puta isticali da su odlučni da se zaustavi nelegalna eksploatacija šljunka iz korita rijeka, pogotovo Morače, što je u dužem periodu bila jedna od glavnih tema u javnosti. U avgustu je usvojena i Informacija o ovom pitanju i tada je najavljeno da će zabraniti eksploatacije iz svih vodotoka u Crnoj Gori i uključenje svih državnih organa u ovaj problem.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je u intervjuu “Vijestima” nedavno kazao da nelegalne eksploatacije šljunka više neće biti, kao i da su neki ugovori sa pojedinim firmama o eksploataciji šljunka raskinuti.

Zbog toga što je šljunak godinama vađen iz korita rijeka ugrožena je i izdašnost ključnog vodoizvorište kojim se napaja Crnogorsko primorje - Bolje sestre.

Predsjednik Odbora direktora preduzeća “Regionalni vodovod Crnogorsko promorje” Zoran Lakušić prije par dana je upozorio da se i dalje vrši nelegalna eksploatacija šljunka u koritu rijeke Morača.

”Država ima sve mehanizme da sruši nelegalne separacije, da konfiskuje mašine kojima se vrši krivično djelo i procesuira odgovorne i naplati štetu”, napisao je Lakušić na Fejsbuku.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je nedavno saopštio, nakon hapšenja vlasnika “Tehnoputa” Saše Aćimića, da će zaštititi obale rijeka i vodoizvorišta, te da zbog toga razmišljaju i o angažovanju Vojske.

Bonus video: