Miličković: Životinje uginule u razmaku od 12 sati

”Tačan razlog ovog stradanja... saznaćemo sa dobijenim rezultatima toksikoloških laboratorijskih analiza urađenih na osnovu uzoraka krvi i djelova organa koji su uzeti sa prvostradale životinje”, navodi njihov držalac u reagovanju

8348 pregleda 13 komentar(a)
Na imanju je uginuo i jedan noj: Sa imanja u Piperima, Foto: FB/Prihvatilište i oporavak životinja
Na imanju je uginuo i jedan noj: Sa imanja u Piperima, Foto: FB/Prihvatilište i oporavak životinja

Na tekst “Uginuli kamila, noj i emu iz Pipera”, koji je na portalu “Vijesti” objavljen 18. januara, reagovao je vlasnik i osnivač nevladine organizacije “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora” Miljan Miličković.

Reagovanje Miličkovića prenosimo u cjelosti.

”Nažalost, kraj 2022. godine moja porodica, prijatelji, volonteri i ja zauvijek ćemo pamtiti po stradanju većeg broja životinja u ukupnom vremenskom razmaku od 12 sati. Slučaj sam prijavio Upravi policije zbog sumnje trovanja iz više razloga koje sam i naveo u službenim zapisnicima policije, inspekcija… Tačan razlog ovog stradanja životinja u kratkom vremenskom intervalu saznaćemo sa dobijenim rezultatima toksikoloških laboratorijskih analiza urađenih na osnovu uzoraka krvi i djelova organa koji su uzeti sa prvostradale životinje.

Nastradale životinje bile su voljene, uhranjene, mažene i pažene, čemu mogu da posvjedoče brojni posjetioci, stručne komisije, inspekcije i eksperti za životinje koji su obilazili naše imanje.

Ove životinje smo smatrali članovima naše velike porodice, naročito zbog njihovih teških sudbina iz kojih su zahvaljujući nama spašene sa ulice, iz cirkusa i klanica, gdje su bile tretirane samo kao “meso”.

Činjenica je da stradale životinje vratiti ne možemo, ali ćemo se potruditi da u narednom periodu obezbijedimo kompletan park, sakrivenim šumskim kamerama koje će nam znatno olakšati praćenje dešavanja na prostoru od 150.000 kvadratnih metara šume, livada i pašnjaka, na koliko se naš park prostire.

U spornom tekstu koji je objavljen navedeno je više nepotpunih i netačnih informacija i to: navedena je dezinformacija da su šest stradalih životinja na međunarodnoj Cites listi zaštićenih vrsta životinja. Istina je da se nijedna od stradalih životinja ne nalazi na pomenutoj listi zaštićenih vrsta životinja.

Navedena je dezinformacija da je državno tužilaštvo obaviješteno od strane NVO “Spas”, jer sam slučaj prijavio lično ja, istog trenutka kad je prvi leš pronađen, uz prisustvo svjedoka koji su se nalazili na licu mjesta.

Navedeno je takođe da Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) nije izdala dozvolu za javno prikazivanje životinja, a saglasnost postoji i vrlo je jasno definisana.

Navedena je dezinformacija da je Uprava za veterinu i fitosanitarne poslove izdala protivzakonito privremenu dozvolu za rad zoološkog vrta bez mišljenja i saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine, čime je pričinjena šteta, kako pomenutoj Upravi, tako i meni lično, jer saglasnost za prikazivanje životinja postoji, iako je uprava EPA više puta pokušavala usmenim putem da dogovori poništenje iste i da je proglasi nevažećom iz njima znanih razloga. Kome u Crnoj Gori ne odgovara legalizacija moga parka i zašto? To je pitanje koje će morati jednog dana da dođe na red”, piše u reagovanju Miličkovića.

Povezani članci

18. Januar 2023.

Uginuli kamila, emu, noj... iz Pipera

Bonus video: