"Na Bioču se nije dogodila nesreća već zločin, tadašnja Vlada uticala da se prikrije istina"

"Ekspresno završen sudski postupak, ignorisanje dokaza, prikrivanje dokaza i pritisak na nezavisne vještake, pokazuju odnos sudske vlasti prema ovom događaju“, rekao je predsjednik NVO „Voz nepredbola – Bioče 2006“

11754 pregleda 19 komentar(a)
Vojinović, Foto: PR Centar
Vojinović, Foto: PR Centar

Na Bioču se 2006. godine nije dogodila željeznička nesreća već zločin, poručeno je na pres konferenciji nevladine organizacije (NVO) “Voz neprebola – Bioče 2006”.

Konferencija je organizovana povodom obilježavanja 17 godina od nesreće u kojoj je poginulo 47, a 130 osoba povrijeđeno.

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) „Voz nepredbola – Bioče 2006“, Goran Vojinović, rekao je da ovaj put žele da ukažu na dio posebnih aktivnosti državnih institucija koje predstavljaju tri grane vlasti, prenosi PR Centar.

„Tadašnja Vlada je uticala da se prikrije prava istina o tom događaju. Ekspresno završen sudski postupak, ignorisanje dokaza, prikrivanje dokaza i pritisak na nezavisne vještake, pokazuju odnos sudske vlasti prema ovom događaju“, rekao je Vojinović.

Kako je istakao, na zahtjev NVO prema Tužilaštvu, uz priložene dokaze za obnovu sudskog postupka, dobili su odgovor da „Tužilaštvo nema interes za obnovu postupka“.

„Vjerujem da bi isti odgovor dobili i od zakonodavne vlasti, to jest od Skupštine Crne Gore“, kazao je Vojinović.

Goran Vojinović
foto: PR Centar

On je rekao i da se u Skupštini nije govorilo o Bioču.

„Nijedan poslanik, nijedno kontrolno saslušanje, bez parlamentarne istrage...“, dodao je Vojinović.

On je napomenuo da ni poslije 17 godina nije su dobili odgovor od Agencije za nacionalnu bezbjednost da li se na Bioču desio teroristički napad.

Prema riječima Vojinovića, policija poslije nesreće nije obezbijedila to mjesto, nije izuzela nijedan dokaz, a samo jedan čovjek je priveden.

„Bez sudskog naloga od strane policije oduzet je magnetni disk na kome su se nalazili snimljeni razgovori željezničog osoblja. Izbrisan je dokaz o aktivnostima mašinovođe, preporuka nadređenih i striktna naredba jednog od direktora dok je voz bio zaustavlje na stanici Lutovo“, dodao je Vojinović.

On je upitao zašto se za ovih 17 godina niko od novinara nije sjetio da pita i istraži zašto se ekspresno završio sudski proces, zašto se presuda znala unaprijed, zašto su se okrivljeni branili sa slobode...

„Prosto da se čovjek zapita ima li novinara, poslanika, naučnika, NVO sektora, građanskih aktivista, uglednih pravnika koji će upitati da li ima zakona kada je u pitanju zločin na Bioču“, zaključio je Vojinović.

Preživjeli putnik, Vesko Vlahović, rekao je da su sjećanja sjetna i nelagodna.

„Nesreća je počela prije nesreće i svi smo u vozu nekoliko minuta prije znali da nema čuda koje može spriječiti tragediju. Nema nikog ko može da objasni sa koliko su hrabrosti saputnici primili tu činjenicu“, kazao je Vlahović.

On se prisjetio da je bilo problema tokom putovanja prema Bijelom Polju, kao i da postoje činjenice koje su kasnije saznali.

Vlahović je istakao i da je država obećala preživjelim putnicima fondove za liječenje, školavanje, rehabilitaciju i zapošljavanje...

„Na kraju su se potpuno udaljili od onih kojima su to obećali. Mi smo formirali ovu NVO ne u cilju da nekom držimo lekcije, već da se ovakve nesreće ne bi nikada više dogodile“, zaključio je Vlahović.

Bonus video: