Bošković nije prijavio više od 20.000 eura prihoda

Agencija donijela novu odluku u slučaju poslanika Predraga Boškovića i bivšeg poslanika Suada Numanovića

19266 pregleda 35 komentar(a)
Bošković, Foto: BORIS PEJOVIC
Bošković, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je poslanik u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković prekršio Zakon o sprečavanju korupcije ostvarujući prihode od dvije međunarodne rukometne organizacije, ali i što nije prijavio sve prihode i imovinu. Bošković je kazao da se radi “o previdu, a ne o namjeri da bilo šta sakrije”.

U odluci koju potpisuje direktorica Jelena Perović navodi se, između ostalog, da je u četvorogodišnjem periodu Bošković propustio da prijavi više od 21.000 eura prihoda, od čega preko 17.000 u samo jednoj godini.

Dalje se navodi da je zakon prekršio jer je kao potpredsjednik izvršnog odbora Evropske rukometne federacije 2016. godine prihodovao 24.000 eura, a tri godine kasnije i 35.000 eura iz iste organizacije i kao član odbora Svjetske rukometne federacije.

Zakonom je propisano da javni funkcioner može biti predsjednik ili član organa upravljanja, na primjer, sportskih udruženja, ali da ne može ostvariti prihod.

Pitanje zakonitosti prihoda Boškovića iz rukometnih organizacija pokrenuo je Institut altenativa (IA).

Agencija je 2019. godine odbacila zahtjev IA za pokretanje postupka protiv tadašnjeg ministra odbrane kao neosnovan jer se, kako su tada tvrdili, Zakon ne primjenjuje na međunarodna tijela.

Upravni sud je u međvremenu poništio rješenje Agencije koja je prije nepunih godinu utvrdila da je on, ipak, prekršio zakon u ovom dijelu.

Agencije je utvrdila i da je Suad Numanović prekršio zakon jer nije obavijestio Agenciju o prelasku sa poslaničke na funkciju direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u septembru 2020. godine.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da obavijesti Agenciju o prelasku sa jedne na drugu javnu funkciju u roku od 30 dana od promjene.

Numanović je naveo da ne spori činjenicu neispunjavanja zakonske obaveze, uz navođenje da je učinio propust usljed zdravstvenih razloga, jer je tokom oktobra 2020. započeo dijagnostičku proceduru u Kliničkom centru nakon čega i operativni zahvat na Institutu za kardiovaskularne bolest u Beogradu, dostavivši dokumentaciju Agenciji.

Agencija je utvrdila da je Numanović obavještenje o prelasku na drugu funkciju trebalo da dostavi u vremenskom roku koji je prethodio i dijagnostici u Podgorici i intervenciji u Beogradu.

Ovo je nova odluka Agencije nakon što je prethodnu poništio Upravni sud.

Agencija je juče objavila i odluku da je Pal Kovač prekršio Zakon jer nije dostavio imovinski karton u roku od 30 dana od stupanja na funkciju. Kovač je 12. novembru 2021. godine imenovan za člana Odbora direktora “Montenegro worksa” i nije u roku od 30 dana dostavio karton po stupanju na funkciju.

On je kazao da kako nije “na vrijeme upoznat sa obavezom donošenja izvještaja zakasnio sa dostavom samo tri dana”. Za kršenje zakona propisana je kazna od 500 do 5.000 eura.

Bonus video: