”Kraljičina” može, ali manja i zelena

Mještani Svetog Stefana u ime Mjesne zajednice uputili urgentan dopis Vladi da preispita projekat “Kraljičine plaže”, koja ugrožava stoljetni Miločerski park, traže dvaput manju spratnost i odustajanje od treće zgrade

8665 pregleda 5 komentar(a)
Mehanizacija miruje mjesecima, Foto: Vuk Lajović
Mehanizacija miruje mjesecima, Foto: Vuk Lajović

Mještani Svetog Stefana i Pržna, njih više od stotinu potpisnika peticije, u ime Mjesne zajednice “Sveti Stefan” uputili su urgentan dopis ministarki ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović u kome zahtijevaju da hitno pokrene postupak revizije projekta hotela “Kraljičina plaža”, višespratne betonske građevine koja ugrožava stoljetni Miločerski park.

Kako piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, mještani traže dvaput manju spratnost, te ostavljanje zelene površine na mjestu gdje je predviđena treća zgrada koja još nije izgrađena.

”Mi potpisani građani MZ ‘Sveti Stefan’ zahtijevamo da se hitno pokrene postupak revizije građevinskog projekta “Hotel Kraljičina plaža” koji se gradi na parceli 970 KO Sveti Stefan, ukupna površina objekta 21.954,10 kvadrata, spratnosti dvije etaže podruma, prizemlje, u četiri sprata, odobrenog rješenjem od 2. avgusta 2019. To zahtijevamo jer smatramo da taj projekat bitno ugrožava zonu prirodnog i kulturnog dobra starog kraljevskog kompleksa parka Miločer”, piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kako navode, arhitekta Branislav Mitrović, koji je bio član žirija za izbor konkursnog rješenja, je za “Vijesti” izjavio da ovo što se sada gradi na toj lokaciji bitno odudara od onog što je prezentovano u konkursnom rješenju koje je izabrano od žirija.

”To budi sumnju na brojne neregularnosti u postupku izrade i usvajanja projekta. Isto tako, nedavno je pokrenut postupak zaštite Miločerskog kompleksa kao kulturnog dobra stoga je nedopustivo vršiti bilo kakve građevinske poduhvate u parku dok se taj postupak ne okonča. Zahtijevamo reviziju predmetnog projekta na način da se projekat uklopi u ambijent i kulturni i prirodni pejzaž Miločera. Tražimo duplo manju spratnost, uz uklanjanje 50 odsto materijala na već izgrađenim objektima, njihovo oblaganje kamenom u skladu sa starim kraljevskim objektima u neposrednoj okolini, i ostavljanje zelene površine na mjestu gdje je predviđena treća zgrada koja još nije izgrađena”, zaključuje se u dopisu.

Na gradilištu hotela “Kraljičina plaža” sa depadansima građevinska mehanizacija miruje mjesecima. Kompanija “Adriatic properties”, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, koja je investitor, zaustavila je gradnju, jer čeka ishod arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

”Adriatic properties” je prošle godine, nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije, koja je prema tvrdnji uprave te državne kompanije svih prethodnih godina bila nelegalno postavljena, odlučio da gradi hotel “Sveti Stefan” i Vilu Miločer zatvori. Kao razlog za to je navedeno da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu, “Adriatic properties” je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odštete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada i njena kompanija “Sveti Stefan hoteli” su uzvratili svojom tužbom. Grad hotel je već drugu sezonu zatvoren.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište grad hotel “Sveti Stefan”, Vilu Miločer i tadašnji hotel “Kraljičina plaža”.

Po tadašnjem ugovoru gaantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidovati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura.

Aneksom ugovora iz 2015. za “Sveti Stefan” produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura.

Aneksom za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja hotela sa depadansima (apartmanina za prodaju) na mjestu starog hotela u stoljetnom parku.

Novi hotel “Kraljičina plaža” prema projektu će imati dvije podzemne etaže sa 137 parking mjesta, prizemlje i četiri sprata. U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana za prodaju, u okviru kojih će se nalaziti 262 kreveta. Površine hotelskih soba biće od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Apartmani će biti veličine 62 do 317 kvadrata, a projektovani su kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Apartmani će imati trpezariju, dnevni boravak, dvije do četiri spavaće sobe sa kupatilom i garderoberom, radnu sobu, prostoriju za osoblje, kuhinju i terasu sa zelenilom.

Dozvola za gradnju legalna

Vrhovni sud odbacio je kao neosnovan zahtjev Opštine Budva da preispita presudu Upravnog suda koji odbio tužbu metropole turizma protiv saglasnosti glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje hotela Kraljičina plaža u Pržnu. Upravni sud je početkom maja prošle godine odbio tužbu Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva koji je tražio da se poništi rješenje nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, a koji je početkom avgusta 2019. dao saglasnost na idejno rješenje novog hotela.

Tužbom protiv tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, Upravnom sudu je predočeno da je saglasnost data nezakonito, suprotno Prostornom planu posebne namjene za obalno područje.

Vrhovni sud je potvrdio presudu Upravnog suda, te da je rješenje glavnog državnog arhitekte o davanju saglasnosti zakonito.

Bonus video: