Euromost: Vlada i opštine sa sjevera da urade plan za odbranu od poplava

Vodostaj rijeke Lim se povećao, a njeni pritoci su izašli iz svojih korita

11797 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: NVO Euromost
Ilustracija, Foto: NVO Euromost

Nevladina organizacija "Euromost" pozvala je Vladu Crne Gore da sa opštinama sa sjevera pod hitno urade planove za odbranu od poplava i sa tim upoznaju građane u svojim opštinama.

Takođe, pozvali su ih i da prvo saniraju svu trenutnu nastalu štetu na infrastrukturama, kao i domaćinstvima i zajedno počnu raditi na preventivnom djelovanju.

Naglasili su da svi moraju ozbiljno da shvate klimatske promjene, preventivno djeluju i budu spremni za pomoć stanovništvu kada se dese poplave.

U svom saopštenju, Euromost je dostavio i snimak, na kojem su, kako kažu, zabilježili vodostaj Lima i njegovih pritoka tokom posljednja tri mjeseca.

"Kroz snimke se jasno vidi da se svakog mjeseca vodostaj Lima i pritoka povećavao i da je u decembru i januaru vodostaj bio najveći gdje su pored rijeke Lim i njene pritoke izašle iz svojih korita", navodi se u saopštenju.

To su, prema njihovim riječima, upozorenja da će se poplave često dešavati zbog obilnih kiša.

"Trenutno stanje na terenu nam ukazuje da zbog nemarnosti građana, opština i privrednih subjekata, nas očekuju štete, jer se na obalama, kao i drugim mjestima koja su rizična od poplava nekontrolisano nagomilavaju veliki otpadi. Veliki broj nelegalnih objekata je izgrađeno na samim obalama rijeke i njenih pritoka, putevi i mostovi se nalaze u lošem stanju, a pokrenuta su i velika klizišta", kazali su oni.

Opštinama na sjeveru, prema njihovom mišljenju, nedostaje mehanizacija, a "komunalna preduzeća se nalaze u lošem stanju", te da iako daju svu svoju mogućnost, nisu spremne da zaštite građane i njihove domove, kao i infrastrukturu od poplava ili raznih klizišta.

k
foto: NVO Euromost

Smatraju i da opštine "nijesu sposobne da pokriju na svom području i deset odsto poplavljenih područja".

Iz tog razloga, naglašavaju iz Euromosta, Vlada mora nešto pod hitno da preduzme da bi pomogla opštinama na sjeveru, da bi se ubuduće bolje odbranile i zaštitile građane, njihove domove i infrastrukturu od poplava.

Apelovali su na građane i privredne subjekte da se odgovornije ponašaju prema prirodi i rijekama, jer će nas, kako kažu, svaka neodgovornost koštati u budućnosti.

Bonus video: