Vlada ćuti o štetnom ugovoru za malu elektranu

Mještani Rečina poručuju da će biti istrajni u borbi protiv gradnje mHE Skrbuša

5895 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa jednog od ranijih protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani Rečina saopštili su da ne dobijaju od nadležnih nikakve informacije o namjerama Vlade oko, kako tvrde, štetnog ugovora o gradnji male hidroelektrane (mHE) Skrbuša.

Iz te mjesne zajednice podsjetili su da su protesti u Rečinama počeli 7. oktobra 2020. godine i da je više puta ukazano na “određene nedostatke, koje je kasnije inspekcija potvrdila i sankcionisala”.

”Početak radova su pratili falsifikovani potpisi podrške za izgradnju, što smo dokumentovali. Ubrzo nakon toga, Osnovni sud u Kolašinu donosi privremenu mjeru zabrane prilaska parcelama koncesionara. To je mještanima koji su protestovali napravilo velike probleme, jer su konstantno bili pod policijskom prismotrom, a do svojih imanja se stizalo putem pored parcela koncesionara. Žalba koja je predata na privremenu mjeru, poslije godinu čekanja da se vijeće suda u Bijelom Polju oglasi, najzad je prihvaćena. Tim se ukazuje da je sutkinja kolašinskog suda postupala u kontinuitetu bez valjanih dokaza”, tvrde mještani Rečina.

U međuvremenu, kako navode, predate su i krivične protiv mještana i aktivista koje su u postupku pred Osnovnim sudom u Kolašinu. Sve to, tvrde, “ukazuje da je na ljude koji su se protivili mHE pravljen veliki pritisak i stvarane im ogromne poteškoće”.

Sa jednog od ranijih protesta
Sa jednog od ranijih protestafoto: Dragana Šćepanović

Oni su podsjetili da je Vlada, na sjednici 29. decembra 2021. godine donijela informaciju o postojanju razloga za raskid ugovora sa “Hydro Logistics” i da je koncesionaru produžen rok od 90 dana da završe radove na mHE”.

”Nakon što ni taj rok nije ispunjen, stvaraju se svi uslovi da ugovor bude raskinut, bez tereta za državu. Mještani su više puta slali dopise ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović i ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću, ali smo ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor. U svim dopisima ukazivali smo na mnoge nedostatke ugovora i neblagovremeno djelovanje organa”, objašnjavaju mještani Rečina.

Kažu i da je “formirana i komisija za reviziju ugovora, koja je sastavljena od ljudi iz više oblasti”. Mještani tvrde da su nezvanično informisani da je “većina članova te komisije za raskid ugovora, osim predstavnice Ministarstva kapitalnih investicija”. Sa predstavnicom tog ministarstva, tvrde, i pored više pokušaja nijesu uspjeli da uspostave kontakt.

Mještani Rečina poručuju da će, u slučaju da izostane “jedina ispravna i zakonita odluka, a to je raskid ugovora”, biti istrajni u borbi protiv gradnje mHE.

Bonus video: