Krivična prijava jer četiri godine kasni projekat puta

Mještani Katunske nahije izgubili strpljenje i kašnjenje projekta zbog koga nemaju ni put ni vodu prijavili Specijalnom državnom tužilaštvu. Revident naveo da je projektant nakon kašnjenja od dvije i po godine predao projekat puta koji bi bio pun crnih rupa i na kojem bi bile česte nesreće i pogibije

30576 pregleda 37 komentar(a)
Put Danilovgrad - Markovin, Foto: Luka Zekovic
Put Danilovgrad - Markovin, Foto: Luka Zekovic

Kašnjenje od četiri godine projektovanja i revidovanja projekta za rekonstrukciju dijela puta Danilovgrad - Čevo, dionice Danilovgrad - Markovina, završilo je u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) jer je u ime mještana ovog kraja 11. januara krivičnu prijavu podnijelo Udruženje Katunska nahija.

U prijavi se navodi da mještani trpe veliku štetu jer osim kašnjenja puta, ne mogu da završe ni lokalni vodovod jer se njegov cjevovod poklapa sa trasom puta, pa im je za projektovanje vodovoda prethodno potreban projekat puta.

Podnijeli su krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u firmi “Geotehnics, Projects & Consulting” iz Podgorice koja je revident projekta, kao i protiv odgovornih u Upravi za saobraćaj koji je naručilac projekta i revizije, odgovornih u sadašnjem Ministarstvu kapitalnih investicija i bivšem Ministarstvu saobraćaja, koji su trebali nadzirati Upravu za saobraćaj.

U prijavi se navodi sumnja da su ovi odgovorni izvršili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Direktor revidenta firme “Geotehnics, Projects & Consulting” dipl.inž.građevinarstva Ivan Ševaljević kazao je “Vijestima” da u potpunosti odbacuje odgovornost za kašnjenje, jer je projektant puta preduzeće “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” kasnilo sa svim fazama projekta, iako ga je u potpunosti trebao završiti još 2019. godine - glavni projekat je predat tek u julu prošle godine.

On je kazao i da je projekat, kada je konačno bio predat, bio pun manjkavosti koje projektant nije želio da ispravi, a koje bi bile buduće “crne rupe” na tom putu, zbog čega on kao revident nije želio da da saglasnost i snosi odgovornost za moguće nesreće i pogibije. Kazao je i da je nakon toga Uprava za saobraćaj sa njim raskinula ugovor, ali da ne sumnja da će naći revidenta koji će dati saglasnost za takav projekat.

Predstavnik mještana kazao je “Vijestima” nezvanično da su krivičnu prijavu predali kako bi se otkrili i kaznili odgovorni za kašnjenja i štete koju trpe i zbog kojih je zaustavljen razvoj ovog kraja, kao i da bi se ubrzalo rješenje ovog problema. Naveo je i da zbog toga što projekat nije dobio saglasnost revidenta tokom prošle, samo rekonstrukcija puta nije ušla u kapitalni budžet za ovu godinu.

Kako su naveli u prijavi, više puta su se u vezi s ovim problemom obraćali nadležnim u periodu od 2018. do kraja 2022. godine. Od Uprave za saobraćaj su 30. decembra 2020. godine dobili odgovor da je izrada glavnog projekta u završnoj fazi, da je urađena geodezija i pozitivno revidovana, da je trasa pozitivno revidovana, kao i projekat geoloških istraživanja, da su u toku istražni radovi i da kompletan završetak Glavnog projekta očekuju sredinom 2021. godine.

Kazali su da obećanja o rekonstrukciji puta traju već osam godina, kao i da je Uprava za saobraćaj još 2017. godine dobila urbanističko-tehničke uslove.

Oni su naveli da su proteklih mjeseci bezuspješno obilazili državne institucije kako bi saznali zbog čega kasni projekat i dobili nezvanične informacije “da je problem u ličnim odnosima”, jer u prijavljenoj firmi za reviziju rade oni koji su nekada radili u firmi koja je angažovana za projekat.

”Podnosioci prijave osnovano sumnjaju da njihovi lični odnosi, usljed zloupotrebe položaja i stvaranja bića krivičnih djela, zbog kojih prijavljujemo firmu revidenta, utiču na realizaciju javnog interesa i potreba građana za rekonstrukcijom puta i omogućavanjem postavljanja vodovodne infrastrukture. Usljed ove očite zloupotrebe položaja i nesavjesnog poslovanja prijavljenih odgovornih lica građani nemaju saobraćajnu povezanost i pijaću vodu, stvari koje predstavljaju osnovne uslove za život građana na ovom području”, navedeno je u prijavi.

Kazali su i da su iz Uprave za saobraćaj i nadležnog ministarstva u protekle dvije godine saopštavali da projektna dokumentacija kasni zbog epidemiološke situacije, složenosti dionice puta, usaglašavanja sa planskom dokumentacijom, uklapanja postojećih objekata kako bi se izbjegla eksproprijacija i njihovo rušenje... Zbog toga smatraju da ni nadležni državni organi nijesu preduzimali zakonom propisani nadzor kako bi bile završene ugovorene obaveze, čime je, kako navode, izvršen niz krivičnih djela i ugrožen javni interes.

Ševaljević: Projektant kasnio i loše radio, a štiti ga Uprava za saobraćaj

Ševaljević je kazao da je Uprava za saobraćaj ugovor o projektovanju ovog puta potpisala sa firmom “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” 24. oktobra 2018. i da je ugovoreni rok bio 365 dana, a da su ugovor o reviziji sa njegovom firmom nakon završene tenderske procedura potpisali 18. decembra 2018.

”Uloga revizije u fazi izrade projektne dokumentacije je da kontroliše tačnost projektne dokumentacije i da utvrđene nepravilnosti prezentuje i obrazloži projektantu, te da iste projektant mora da otkloni. Za svakog dobronamjernog čitaoca više je nego i očigledno da je djelovanje i izvršenje ugovora revidenta vezano za izvršenje ugovorne obaveze projektanta, te da projektant prvo mora da uradi svoj dio posla da bi revident uopšte mogao da komentariše ispravnost i valjanost dokumentacije”, kazao je Ševaljević.

On navodi da je projektant za cijeli ugovoreni period i još dva mjeseca završio samo geodetske podloge koje čine oko deset odsto posla, a da Uprava za saobraćaj i njen tadašnji direktor Savo Parača nisu raskinuli ugovor sa projektantom iako su imali osnov i obavezu da to urade još krajem 2019. Kazao je da to nije urađeno ni do danas iako je od potpisivanja ugovora za projektovanje prošlo četiri godine i tri mjeseca, a da projekat nije doveden u fazu tehničke ispravnosti da bi mogao da prođe reviziju.

”Paradoksalno zvuči i posve nevjerovatno da Uprava za saobraćaj pronalazi rješenje da treba raskinuti ugovor sa revidentom i to samo iz razloga što ne želi da tehnički neispravna dokumentacija dobije pozitivnu ocjenu. A neispravna je jer projektant ne želi i uporno odbija da ispravi osnovne elemente puta koji u perspektivi predstavljaju crne tačke i vjerovatno znače gubitke života na ovom putnom pravcu kakvim svjedočimo u Crnoj Gori uopšte. Postavlja se pitanje: Zašto i za čiji interes”, naveo je Ševaljević.

On kaže i da je netačan navod da je neko iz preduzeća projektanta ‘Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja’ prešao da radi u njegovu firmu i da je to lako provjeriti.

Navodi da su ugovor o projektovanju potpisali tadašnji direktor Uprave za saobraćaj diplomirani politikolog Savo Parača, a u ime projektanta tadašnji izvršni direktor “Građevinskog nadzora i laboratorijskih ispitivanja” diplomirani ekonomista Radomir Vuksanović, koji je sada direktor Uprave za saobraćaj.

”Postavlja se pitanje da li je čudno što Direktor uprave za saobraćaj ne raskida ugovor do juče, a neki bi rekli i od juče, ‘svojoj’ firmi, nego koristi sve mehanizme pozicije moći da kroz ‘ucjene’ raskine ugovor sa legalno izabranim revidentom koji je u skladu s ugovorom i zakonom vršio svoju funkciju, i dovede bez tenderske procedure novog revidenta koji će tehnički neispravan projekat pustiti kao da je ispravan”, kazao je Ševaljević.

On je naveo i da je iznenađen da se na ovakav način blati njegovo ime i dovodi u vezu sa opstrukcijom i nazadovanjem Katunske nahije iz koje potiče i njegova porodica. Kazao je i da je Opštini Cetinje i Katunskoj nahiji donirao više projekata i da je koliko je bio u mogućnosti pomagao razvoju tog kraja.

“Biraju se podobni revidenti, i dalje će se ginuti na putevima”

Ševaljević navodi da sada postoji praksa biranja podobnih revidenata kao fizičkih lica i da se sa njima zaključuju ugovori bez tenderske procedure i bez imenovanja ovlašćene licencirane revidentske kuće.

”Na ovaj način je u oblasti saobraćaja diskriminisan veliki broj preduzeća koji zapošljavaju inženjere raznih struka i plaćaju porez državi, a u svrhu manipulacije i ‘ubrzavanja’, i na uštrb kvaliteta. I zato saobraćaj i inženjerstvo u cjelini, zadnjih decenija klizi u apsolutnu propast dozvoljavajući da se zarad ličnih interesa pojedinaca nipodaštava struka i samo poltronizam i licemjerstvo budu cijenjeni i finansijski nagrađeni. A da li će se i dalje ginuti na crnogorskim putevima i da li će floskula ‘zbog neprilagođene brzine’ biti jedino opravdanje za katastrofalno vođenje putne privrede u cjelini, a na šta nažalost pristaju mnogi inženjeri zarad malo ćara i milosti trenutnih vlastodržaca. Odgovor je definitivno da dok se ne dese stvarne promjene u smislu da se upravljanje putevima povjeri stručnjacima, a ne profesionalnim ili nešto manje profesionalnim političarima”, naveo je Ševaljević.

Bonus video: